Brigády o prázdninách nabízejí studentům i nemocnice. Kromě přivýdělku tam někteří získají i praxi pro své budoucí povolání

17. červenec 2023 15:51

Brigádníky na léto shání firmy, restaurace, prodejny, ale taky nemocnice. Hlavně studenti zdravotnických oborů tak mají šanci si přivydělat a zároveň získat praxi. Třeba do provozu nemocnice v Hranicích se o prázdninách zapojila necelá třicítka studentů.

Studenti středních zdravotnických škol se do provozu nemocničních oddělení zapojují spíš v pomocných pracích, ti z vyšších odborných nebo vysokých škol už se můžou zařadit více.

„Ti, kteří studují na vyšších odborných školách a vysokých školách, dělají podle náplně práce praktické sestry pod odborným dohledem všeobecné sestry a studenti střední zdravotnické školy dělají pod dohledem sester a sanitářů a dělají sanitářskou práci. To znamená krmení, přebalování, koupání, nabízení tekutin, prevence dekubitů, odnášení odběrů, doprovod pacientů na vyšetření, to je gros jejich práce,“ popisuje hlavní sestra hranické nemocnice Jana Pivovarčíková.

Studenti mají podle ní o letní brigádu v nemocnici velký zájem, získají díky ní přehled o chodu oddělení a náplni práce zdravotníků. Zároveň ale pomůžou i nemocnici během letních dovolených zaměstnanců.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio