Brnět může celé tělo. Dlouhodobý útlak nervů může vést k ochrnutí, říká Kateřina Cajthamlová

9. únor 2024

Brnění neboli mravenčení je jeden z nejčastějších neurologických příznaků. Pokud za chvíli odezní, bývá příčinou jen krátkodobě uskřinutý nerv a v podstatě o nic nejde. Pokud brnění přetrvává, je třeba zbystřit.

Každý z nás zná ten pocit, když si přeležíme ruku nebo přesedíme nohu. Jakmile se srovná utlačený nerv, brnění přestane. Pokud je brnění chronické, měli bychom pátrat po příčině a těch může být celá řada.

Příčiny brnění

„Nerv může být skřípnutý pod kostí, chrupavkou, ploténkou nebo když se nám utvoří nějaký svalový spasmus. Příčinou může být cévní záležitost, autoimunitní onemocnění, metabolické nemoci a podobně,“ vyjmenovává fyzioterapeutka Lenka Žižková z Kladrub.

„Spouštěčem může být i úraz. Zejména pokud poté chodíte s berlemi nebo chodítkem a ruce jsou dlouho zapřené v nepřirozené poloze. Tam snadno může dojít k útlaku nervů, které můžou vyvolat problémy s karpálními tunely nebo pocity chladu či horka v daném místě,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová.

Mezi rizikové faktory pro neurologická onemocnění zejména dolních končetin patří cukrovka, CHOPN, obezita nebo vysoký krevní tlak.

Krevní tlak

Brnět může celé tělo

Brnět nás může všude, kde máme nervy. „Může brnět jazyk, polovina tváře, malíčky u rukou. Záleží, jak je jaká část namáhána,“ potvrzuje lékařka.

Hodně citlivé místo je u loketního nervu, které téměř není chráněné a které známe jako brňavku. „Toto místo je chráněné jen vazivem a kůží, proto když se do něj praštíte, tak to bolí, ale zakrátko bolest odezní,“ popisuje fyzioterapeutka.

Snažte se vyhýbat stabilním polohám. Při práci s počítačovou myší si občas zakružte zápěstím, je to prevence před karpálními tunely. „Pokud se brnění týká ruky, je časté, přechází v mravenčení až píchání, může být na vině krční páteř. Zajděte za neurologem, pomoct může rehabilitace. Pokud je brnění dlouhodobé a pořád, může to být důsledek ne úplně dobrého krevního oběhu. Pomůže hořčík, tmavá čokoláda, avokádo, masáž problémového místa, vitamín B,“ říká doktorka Cajthamlová.

Při dlouhém koukání do mobilu zatěžujeme krční páteř

Rady na závěr

Pokud trpíte poruchami prokrvení, tepla, hybnosti, bolesti a je to chronické, je důležité informovat svého lékaře nebo zajít přímo ke specialistovi. „Léčba brnění a všech různých typů se odvíjí od toho, co je příčinou. Dlouhodobý útlak nervů může vést k paréze neboli ztrátě hybnosti, takže to nepodceňujte,“ nabádá Kateřina Catjhamlová. Co pomáhá:

  • hořčík, vitamín E, vitamíny skupiny B, které pomáhají zajistit lepší neurologickou funkci v těle
  • cvičení, prokrvení míst, které jsou studené (rehabilitace, mačkání balonků)
  • nekouřit, nepít alkohol
  • správné držení těla, nebýt dlouho ve strnulé poloze
  • udržet si zdravou tělesnou hmotnost
  • pokud berete léky na vysoký tlak a začne vás brnět v dolních končetinách, nechte si zkontrolovat tlak pomocí holtera

Co jsou karpální tunely a jak ulevit už vzniklým bolestem? Proč po výměně kloubu může dojít k brnění? Poslechněte si rady Kateřiny Cajthamlové na vaše dotazy v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio