Brodečka, Hloučela i další říčky na Prostějovsku jsou pod hranicí sucha. Lidé hlásí uhynulé ryby

25. červen 2018

Říčky na Prostějovsku mají kvůli dlouhotrvajícímu suchu nebývale malý průtok. Doplácejí na to ryby, jejichž úhyn lidé v posledních týdnech hlásí. Kvůli nízké hladině vody museli místní nadšenci také odvolat sjezd říčky Hloučely. Ten se měl konat poprvé po deseti letech.

„Tohle je koryto Žlebůvky. Vidíte, že je momentálně bez vody. Žlebůvka obtéká Němčice,“ komentuje Pavel Štěpánek, jednatel rybářského svazu v Němčicích nad Hanou. Stojíme nad vyschlým potokem Žlebůvka. V okolí jsou další dvě říčky, které mají také problémy. „Ten stav v Brodečce i v Hané je minimálně v posledních čtyřech letech značně podprůměrný,“ dodává Štěpánek.

Problémy s výškou hladiny na vodních tocích na Prostějovsku potvrzuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. „V současnosti máme značné množství profilů, které jsou pod hranicí sucha. Co se týče Prostějovska, zde je pod hranicí sucha například Brodečka v Otaslavicích, Romže ve Stražisku, ale také Blata v Klopotovicích,“ uvedl Chmelař.

Rybářům už dokonce volali lidé, kteří našli uhynulé ryby, potvrzuje Pavel Štěpánek: „V momentě, kdy se vysadily ryby, a došlo následně k ohřátí vody, když bylo pár dní hodně teplo, tak v části té obsádky nějaký drobný úhyn byl. Byl to pouze kapr, který se vysazoval.“

Podobné oznámení kvůli vyschlé části říčky Hloučely řešili i prostějovští rybáři. Nízký průtok vody zkřížil letos plány i sportovcům, kteří chtěli poprvé po deseti letech Hloučelu sjet na člunech. Povodí Moravy ale nakonec akci zarazilo. „Pro nás jako pro vodohospodáře je důležité mít dostatek vody, abychom mohli pokrývat potřeby vodního toku pod vodní nádrží, a potřeby, jako je rekreace, musí jít v této situaci stranou,“ vysvětlil mluvčí Petr Chmelař.

autor: tas
Spustit audio