Brusinky jsou skvělým doplňkem ke zvěřině i sýrům. Dát si je můžete také s oříšky nebo do džemu

23. leden 2025

Brusinky mají trpce kyselou až mírně nahořklou chuť, která vynikne ve sladkých pochutinách jako je džem či kompot. A velmi osvěžující je brusinková šťáva.

Divoce rostoucí brusinka je poléhavý keřík, který může dosahovat výšky až 40 cm. Předtím, než brusinky začnou zrát, jsou jejich plody bílé. Drobné bobulky obsahují zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a jsou také zdrojem minerálů jako je draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah ovocných kyselin a tříslovin dodává brusinkám jejich typickou chuť. Právě proto se brusinky jen málokdy konzumují syrové – kombinují se s cukrem a zpracovávají do džemů. Jako příloha se skvěle hodí ke zvěřině a drůbeži, výrazným sýrům, ale i k masovým kuličkám.

Zavařené brusinky jsou spolu s kopečkem smetany klasickou ozdobou poctivé svíčkové omáčky. Sušené brusinky si zamíchejte do směsi oříšku a mějte po ruce jako zdravou svačinku.

Spustit audio