Bůček zažívá renesanci u nás i ve světě

Správně bychom o bůčku měli mluvit jako o vepřovém boku. Jenže my ho máme rádi, tak mu hezky říkáme „bůček“. Dříve se mu labužníci vyhýbali. Dnes ho vyhledávají a patří ke specialitám v mnoha restauracích. Zkuste ho i vy!

Většina lékařů a specialistů na výživu nás bude od něj odrazovat, ale když si ho dopřejeme s mírou, není co zkazit. Kdo by si rád nevychutnal křupavou kůžičku u pečeného bůčku nebo si nedal s radostí vypečené škvarky a jemné maso, které na vepřovém boku najdeme. Navíc jeho oblibě nahrává i cena s ohledem na ostatní druhy masa. A svou popularitu si získal díky své variabilitě v kuchyni. Nezastupitelnou úlohu hraje vepřový bok při výrobě klobás, kdy se používá díl libového a díl tučného masa – tedy bok nebo vepřový lalok. Bok je také surovinou pro některé masné výrobky, jako je anglická slanina.

Nejlepší bůček

Pokud má být bůček králem vaší hostiny, potřebuje při přípravě kombinaci pomalého a pozvolného pečení. Tím docílíte, že maso zůstane měkké, šťavnaté a křehké. Vepřovému boku vyhovují i po krátkou dobu vysoké teploty, aby kůže na povrchu stala krásně křupavou. Okořeňte, ale jen solí a pepřem, a upečete vepřový bůček do absolutní dokonalosti, nechte jeho chutě mluvit samy za sebe.

Hlavička, masová nádivka s bylinkami a bůčkem od Jiřího Krále

Jakmile vyndáte pečený bůček z trouby, měl by ještě přikrytý chvilku odpočívat, aby se uvolnily všechny chutě, ale pak už můžete podávat. Nejlépe na dlouhém silném prkénku s ostrým nožem.

Jaroslav Sapík, náš kolega z Pochoutek, doporučuje před pečením bůček povařit. Kvalitní bůček s kůží zbavený nadbytečného tuku se vloží spolu s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, bobkovým listem, divokým kořením, solí i se lžičkou cukru do vroucí vody. Pak se nechá asi 45 minut táhnout. Měkké maso vyjmeme a po krátkém zchladnutí nařízneme kůži na povrchu do mřížky. Vše osolíme, pokmínujeme a prudce upečeme dozlatova. Bok je šťavnatější a hlavně se vyhneme přepalování tuku.

Svět miluje bůček

Podobně kladný vztah mají k bůčku i v Asii, takže pokud se vám omrzí v úpravě knedlo-vepřo-zelo, můžete ho vyzkoušet v exotičtější podobě. Ostřejší koření a nezvyklé chuťové kombinace totiž bůčku sluší. V Asii ho milují v úpravě na tenké plátky a přidávají ho do vývarů nebo spolu se sójovou omáčkou k woku.

Bůček se zeleninou a pečivem

Dokonce i Britové mu přicházejí na chuť. Před lety jen ohrnovali nos nad tučným kusem masa a v řeznictví ani nebyl k dostání. Dnes nesmí chybět v žádné prodejně s masem a kraluje víkendovým piknikům.