Buchty: menstruace opravdu není modrá krev

12. září 2018

Povrchní pořad o všem a o ničem Buchty se tentokrát bude věnovat premenstruálnímu syndromu a menstruaci. Ivana Veselková a Zuzana Fuksová si kvůli tomu dokonce pozvaly hosta – ženu, influencerku a ředitelku módy Janu Patočkovou, která se považuje za propagátorku ekologické menstruace. Co to znamená, radši nebudeme prozrazovat.  

Menstruující moderátorky a Jana shrnuly, jaké jsou pro ně akceptovatelné výrazy pro menstruaci (a vyšla jim z toho jen menstruace) a jaké výrazy jsou naopak hrozné (TO, perioda, menzes, krámy, návštěva tety Irmy). Došlo i na trapné chvilky, které jsou nejčastěji spojené s první menstruací – kupování prvních tampónů, první červený flek na oblečení a trauma tehdy pubertální Jany, o jejíž první periodě se mluvilo v přítomnosti prezidenta Havla. Nutností bylo probrat menstruační kalíšky, které teď trendují snad více než avokádový toast. Na přetřes přišel i předvoj menstruace – premenstruální syndrom, během kterého chceme plakat, jíst pizzu Hawai, dívat se na Hříšný tanec a mlátit bližní baseballovou pálkou. Všechny tři ženy se shodly na tom, že během bolestivého prvního dne „jahodových prázdnin“ by se měla zavést plošně dovolená nebo alespoň home office. K závěru zazněl apel na všechny, že PMS nerovná se hysterie a menstruace nemá modrou barvu.

Chcete si vzpomenout, jak jste TO poprvé dostaly v bílých džínách a myslely, že umřete? Pusťte si do uší a duše Buchty a zjistíte, že v tom nejste samy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.