Bude menší nabídka knih? Nakladatelé se po zdražení papíru a energií obávají možného zvýšení daňové sazby

2. květen 2023 08:57

S potížemi se potýkají mnozí nakladatelé knih a časopisů. V nedávné minulosti museli řešit zdražení papíru a energií, teď je straší plánované zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle knihkupců by to mělo negativní dopad na nabídku knižních titulů.

Problémy řeší taky nakladatelství v Olomouci. „Poměrně drastickým způsobem se nám v únoru a v březnu snížily tržby na prodejně a v e-shopu. Ten propad v březnu je kolem 25 až 30 procent,“ ukazuje na monitoru počítače sloupce s daty ředitel vydavatelství Univerzity Palackého Aleš Prstek.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů ale upozornil, že při zdražení knih zůstává celková tržba za knihy zhruba stejná, ale prodá se méně kusů knih. Knižní trh by tak podle svazu ročně přišel asi o 300 milionů korun. Znamená to menší investice a důsledkem je úpadek knižního trhu i možné krachy některých nakladatelů.

Zvýšené zdanění jako protikulturní akt?

V těchto dnech navíc ministerstvo financí řeší možné zvýšení daně z přidané hodnoty na knihy z 10 do minimálně 14 procentní sazby. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je cílem hlavně zjednodušení celého daňového systému.

To by ale způsobilo potíže například olomouckému nakladatelství Burian a Tichák. Vydávají dvouměsíčník Listy a knížky například s historickou tematikou nebo uměleckou literaturu. Zdražování by to byl podle Tomáše Ticháka protikulturní akt. „Chceme bojovat dál. Třeba časopis listy vychází 52 let, tak musíme vymyslet, jak bude vycházet i ten 53. rok,“ uvádí Tichák.

Propad tžeb v březnu je kolem 25 až 30 procent.
Aleš Prstek, ředitel vydavatelství Univerzity Palackého

Svaz českých knihkupců a nakladatelů upozorňuje, že nižší dostupnost knih se může promítnout do nižší čtenářské gramotnosti, do horší dostupnosti odborných knih a menší nabídky knižních titulů.

Kompletní reportáž Blanky Mazalové o zdražování knih si poslechěnte v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio