Budoucí cukrářky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na gastronomické olympiádě

9. únor 2024 07:42

Trojice budoucích cukrářek z novopacké střední školy gastronomie a služeb získala medaile na prestižní gastronomické soutěži v německém Stuttgartu. A Lucie Budínová získala diplom mezinárodní poroty. Dívky se prosadily v konkurenci kuchařů a cukrářů z celého světa. Jak se jim to podařilo? To je otázka pro redaktorku Kateřinu Kohoutovou.

Prestižní soutěže se zúčastnily stovky kuchařů a cukrářů z celého světa. Děvčata z Nové Paky na Jičínsku soutěžila v kategorii D2, což je cukrářská artistika. A to je vůbec jedna z nejnáročnějších kategorií.

Čtěte také

Přestože hodně účastníků bylo na soutěži už po několikáté a mají bohaté zkušenosti, tyto naše cukrářky se gastronomické olympiády zúčastnily poprvé. A dokázaly přitom přivézt jednu zlatou a dvě bronzové medaile. Svoji šikovnost poměřily například s cukráři z Polska, Číny, Rumunska nebo i z exotické Srí Lanky.

Důležité také je, že v této soutěži se nerozlišují žádné věkové skupiny. Můžeme tedy konstatovat, že se naše šestnáctileté či sedmnáctileté slečny utkaly se zkušenými, třeba padesátiletými cukráři.

Budoucí cukrářky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na gastronomické olympiádě - Lucie Nosková a její Brána do světa fantazie, bronzová medaile

Co konkrétně si dívky na soutěž připravily a jak dlouho na svých výrobcích pracovaly?
Držitelka zlaté medaile, Martina Bártová, která je ze všech tří oceněných slečen nejstarší, připravilo dílo, které nazvala V dýních. Když jsem ho viděla, tam mi to připadalo, jako kdybych se ocitla někde v hračkářství. Protože to opravdu vypadalo jako stavebnice. Vůbec nedokážu pochopit, že taková krása je vytvořena z marcipánu a modelovací hmoty. Je tam sedm myšek, každá je pojmenovaná a do detailů propracovaná.

Čtěte také

Potom bronzová Lucie Hendrychová, studentka 3. ročníku, vytvořila Cestu za snem. Kde se nechala inspirovat nejrůznějšími pohádkami. A Lucie Nosková, která rovněž přivezla bronz, vytvořila Bránu do světa fantazie, která má upozorňovat na ekologickou katastrofu. A Lucie Budínová získala diplom mezinárodní poroty. Výrobky jsou opravdu dokonale propracované.

Velký podíl na úspěchu mají pochopitelně i učitelky odborného výcviku, které dívkám radily a občas i pomohly. Ale dílo je jednoznačně práce samotných studentek. Příprava jednotlivých exponátů trvala dlouhé hodiny. Holky mi říkaly, že na nich strávily třeba 320 hodin, což je pro nás laiky, nepředstavitelné.

Čtěte také

Může dívkám tento výsledek nějak v budoucnu pomoci?
Podle poroty určitě ano. Studentky navíc získaly v Německu zkušenosti opravdu na mezinárodním poli. Měly možnost se setkat s kolegy z nejrůznějších koutů světa. Vedle již jmenovaných zemí to bylo třeba i Maďarsko, Japonsko i Jižní Korea. Měly možnost vidět jejich nápady, výtvory a techniky zpracování.

Tedy cesta na soutěž do Německa pro všechny byla jistě velkým přínosem. Dívky mi také prozradily, že by se chtěly zúčastnit dalších soutěží. Ale po této náročné práci a velkém úspěchu potřebují chvíli na odpočinek. Ovšem v hlavách se jim už začínají rodit nějaké nové nápady. Tak uvidíme.

Spustit audio

Související