Budoucí vysokoškoláci si mohli univerzitu vyzkoušet na letních kempech

26. srpen 2020

Letos podruhé navštívili mladí lidé se zájmem o konkrétní obory či uchazeči o studium na vysoké škole letní kempy, které v období letních prázdnin pořádala Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Druhý ročník atraktivního programu plného praktických ukázek a tematických exkurzí přilákal na pedagogickou fakultu středoškoláky nejen z Olomouckého, ale i z Jihomoravského, Pardubického, Ústeckého, Středočeského či Moravskoslezského.

„Letos i přes omezené časové možnosti propagace v souvislosti s COVID-19 se nám podařilo nabídnout a uskutečnit celkem 11 letních kempů, to je o sedm více než loni. Nabídku kempů zaměřených na biologii a angličtinu nyní doplnily i kempy zaměřené na českou historii, tradiční řemesla, výrobu šperku, 3D tisk, německý jazyk, internet a web, lego, první pomoc či přírodní vědy. Za takto obsahově rozsáhlou nabídku děkujeme pracovníkům příslušných kateder pedagogické fakulty,“ řekla vedoucí Centra celoživotního vzdělávání a řešitelka projektu MŠMT Cyklus letních kempů pro nadanou mládež Alena Opletalová.

Žáci a studenti si během výuky vyzkoušeli práci s laboratorní technikou, měli možnost osvojit si dovednosti spojené s manuálními pracemi, rozšířili si znalosti v oblasti tvorby webu a virtualizace v Cloudu, modelování a tisku vlastního modelu či podpořili své komunikační dovednosti, práci ve skupině a rozšířili si slovní zásobu pomocí didaktických her či praktických ukázek při procházce Olomoucí.

Cílem prázdninové výuky je nabídnout mladým lidem možnost vyzkoušet si teoretické poznatky ze školních lavic v praxi a ukázat jim, jak to chodí na vysoké škole. To vše zábavnou formou. „Na základě velmi dobrých reakcí účastníků budeme chtít příští rok letní kempy určitě opět zopakovat a rozšířit o další oblasti, například chemii nebo fyziku,“ doplnila Alena Opletalová.

Netradičním prvkem jednoho z kempů zaměřeného na první pomoc bylo i reálné vyzkoušení mobilní aplikace Záchranka. „Asi nejvíce účastníky zaujala aplikace Záchranka. Díky tomu, že si ji na kempu vyzkoušeli, si ji i stáhli do telefonu a tím ušetří čas," uvedl lektor kempu Petr Zemánek z katedry antropologie a zdravovědy. Účastníky tohoto kempu byli zejména budoucí uchazeči o medicínské obory.

Cyklus letních kempů Pedagogické fakulty Univerzity Palackého je díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR zdarma. Účastníci si hradí jen stravu, případně ubytování.

Spustit audio