Budoucí zahradníci soutěží v olomouckých Smetanových sadech o Lipovou ratolest

5. květen 2011

10 čtyřčlenných družstev budoucích zahradníků z celé republiky pracuje na novém projektu původní aleje v rámci 4. ročníku soutěže Lipová ratolest.

Letos dostali soutěžící největší sousto, podle projektu olomouckých zahradních architektů promění za tři dny plochu o rozměrech zrhuba 1 500 metrů čtverečních. Hlavním smyslem soutěže je to, aby si mladí zahradníci v praxi ověřili, kolik se toho ve škole naučili. Sutěž bude mít význam i pro návštěvníky olomouckých parků, protože se díky ní zlepší prostor léta neupravené fontánkové aleje.

Pracovníci výstaviště museli před zahájením soutěže z vybrané plochy odstranit veškeré stromy a keře, které byly ve špatném zdravotním stavu, a provést terénní modelace. Na nich se objeví nový zahradní prvek, a to květnaté louky. Studenti dále v prostoru vysadí zeleň a umístí kmeny stromů, které budou sloužit jako mobiliář k posezení a pro dětské hry.

Kromě domácí olomoucké střední školy zemědělské jsou mezi soutěžícími studenti a učni škol z Litomyšle, Rajhradu, Českých Budějovic, Mělníku, Třeště, Lovosic, Ostravy Kopidlna a Šternberku.

Soutěž pro mladé zahradníky vyhlašuje Svaz zakládání a údržby zeleně. Loňský ročník se uskutečnil v Jihlavě, kde studenti provedli úpravy při obnově původně barokně založených ploch před budovou gymnázia. Předchozí dva ročníky se konaly na brněnském výstavišti. Vznikly tam dva malé parčíky.

autor: kor
Spustit audio