Budova bývalé obchodní akademie v Mohelnici je prázdná. Olomoucký kraj hledá pro objekt nové využití

29. srpen 2020

Zatímco většina škol se připravuje na zahájení školního roku, z bývalé obchodní akademie v Mohelnici dělníci naopak stěhují poslední kusy nábytku. Důvodem je loňské rozhodnutí vedení Olomouckého kraje o sloučení školy s nedalekou elektroprůmyslovkou. Nadcházející školní rok bude vůbec první, kdy budova na jižním okraji města zůstane prázdná. Hejtmanství pro ni hledá využití.

„Odborné učebny jsou vystěhovány v podstatě všechny. Tady to byly jazykovky, tady jsou ještě stolečky a to by chtělo vystěhovat,“ ředitel Střední průmyslové školy elektrotechnické v Mohelnici Miloš Palla kontroluje spolu se správcem budovy bývalé obchodní akademie, co všechno je ještě potřeba vystěhovat.

Vchod do budovy bývalé obchodní akademie v Mohelnici

„Je to trochu smutné. V loňském školním roce probíhala výuka ještě tady. Letos už budou všichni u nás,“ přibližuje ředitel. Přesun na budovu elektroprůmyslovky se týká zhruba osmdesátky studentů. Noví už se v Mohelnici na obor obchodní akademie nepřihlásí. Hejtmanství ho zrušilo kvůli malému zájmu. Teď řeší, jak naložit s velkou třípatrovou budovou která po sloučení zůstala prázdná. Zároveň je ve velmi dobrém stavu.

„V roce 2010 proběhlo kompletní zateplení budovy, je tady instalována osmóza ve sklepních prostorech, na střeše je perfektní krytina. Budovu musím jen chválit,“ popisuje ředitel Palla a doufá, že bývalá škola nezůstane bez využití příliš dlouho. Vedení Olomouckého kraje v tuto chvíli zvažuje několik variant, jak s ní naložit.

„Jednou z možností je využít nemovitost pro potřeby škol zřizovaných Olomouckým krajem, které momentálně sídlí v prostorách městských budov. Další možnou variantou je poskytnout tyto prostory například státním institucím. Aktuálně si tuto budovu prohlédli zástupci Policie České republiky. Konkrétní jednání s vedením, nebo se zástupci Olomouckého kraje ale zatím neproběhla,“ vysvětluje mluvčí hejtmanství Eva Knajblová a dodává, že jasno by mohlo být do konce tohoto roku.

Spustit audio