Budova bývalého zemského soudu léta chátrala a hyzdila centrum Javorníku. Teď ji čeká záchrana

1. březen 2017

Kdysi to býval jeden z nejvýznamnějších domů v Javorníku na Jesenicku. Sídlil v něm totiž zemský soud. Jeho význam ale po čase upadl. Dnes je budova oprýskaná, opadá z ní omítka a místní ji popisují jako velkou ostudu města. To se ale brzy změní. Radnice investuje přes 30 miliónů korun do její záchrany.

Michal Zajonc provázel turisty v budově bývalého soudu dvě sezóny. Několik měsíců se sem nepodívá: „Tady jsou psací stroje, na kterých psali četníci za První republiky,“ ukazuje četnickou stanici a vzápětí historické šatlavy.

„Hned po levé straně je šatlava z první republiky. Ta poslední šatlava je historická. Vidíte tu středověkou dlažbu na zemi, která už nikde jinde v Javorníku není. Byly tady okovy, také kolo na lámání kostí. Tady už se čekalo na smrt,“ říká Zajonc.

Šatlavy se teď už pomalu vyklízejí, stejně jako zbytek expozice. Už brzy totiž budovu obsadí řemeslníci a začnou s její opravou. Podle javornického starosty Jiřího Jury zvoleného za Evropské demokraty je nejvyšší čas: „Dá se říct, že je za pět minut dvanáct. Ta budova si zaslouží zásadní rekonstrukci, která bude spočívat v kompletní opravě, čeká ji odvlhčení, výměna oken i střechy.“

Velká proměna čeká i samotnou expozici: „Určitě se zmenší s tím, že do prostoru v přízemí se přesunou veřejné záchodky, bude tady infocentrum, odpočívárna. Lidé si tady budou moci uložit kolo, bude tady také odpočívárna. Bude to multifunkční zařízení pro veřejnost a pro turisty. Doufáme, že bude přínosem k zatraktivnění Javornicka jako takového,“ říká starosta.

Budova bývalého zemského soudu v Javorníku se dočká opravy

Michal Zajonc doufá, že se po rekonstrukci se jako průvodce do budovy opět vrátí. Expozice mu totiž velmi přirostla k srdci: „S kolegou jsme sem přinesli spoustu historických věcí, které jsme tu na Javornicku našli. Určitě bych byl rád, kdybych se sem mohl vrátit a pokračovat v průvodcovství.“

Veškeré záchranné práce musí radnice ladit s památkáři, rekonstrukci by chtěla dokončit ještě letos.

Budova bývalého zemského soudu v Javorníku se dočká opravy
autor: aja
Spustit audio