Budova základní školy v Dlouhé Loučce zůstává v majetku obce, žalobu Německého řádu soud zamítl

21. prosinec 2019

Samospráva Dlouhé Loučky na Olomoucku vyhrála u olomouckého okreního soudu spor o budovu tamní základní školy. O její navrácení usiluje ženská větev Německého řádu. Ve své žalobě se snažila prokázat, že obec není právoplatným vlastníkem majetku. 

„Žaloba byla soudem shledána nedůvodnou, byla zamítnuta,“ rozhodla v pátek soudkyně olomouckého okresního osudu Jitka Rollerová. O majetek řád podle soudkyně přišel na základě Benešových dekretů a není ho možné vydat. „Majetek zabavený nacisty a případně i dekrety prezidenta republiky se týkal majetku řádu německých rytířů, pod který spadá jak mužská, tak ženská větev. Stát poskytl každé jednotlivé církvi adekvátní paušální náhradu za majetek, který nelze restitučně vydat,“ dodává soudkyně.

Vedení obce rozsudek vítá, spor byl podle nezávislého místostarosty Pavla Beneše pro Dlouhou Loučku zátěží. Restituční kauza se táhne od roku 2015. „Je to pro obec úleva, no se to nezdá, nás takový soudní spor nebývale zatěžuje. Část nákladů dostaneme třeba zpátky, ale stejně musíte počítat do rozpočtu se spoustou peněz. Je to pro nás problematické,“ říká místostarosta.

Obec kvůli nejistému osudu školy nevěděla, nakolik do budovy investovat. I proto verdikt soudu přivítal ředitel školy Leopold Kropáč. „Doufám, že zastupitelstvo trošičku změní svůj názor a uvolní nějaké finanční prostředky, které by bylo potřeba investovat například do střechy nebo kotelny,“ říká ředitel.

Zástupce velmistra řádu pro restituční otázky Metoděj Hofman uvedl, že řád s rozsudkem nesouhlasí a plánuje odvolání. „My s tím samozřejmě nesouhlasíme, protože s tím se nedá souhlasit. Jestliže chceme nějakou rovnost před právem, tak ta rovnost vychází z toho, že to právo dodržujeme i při takové kauze, jaká se týká třeba obcí, které se přihlásily o majetek, který jim nenáležel,“ uzavírá Hofman.

Rozhodnutí soudu je zatím nepravomocné.

autor: bas
Spustit audio