Budovatelská strategie Cities: Skylines 2 svůj příchod nezvládla. Zaostává i po půl roce

10. květen 2024

Moderátoři Jarda Möwald a Lukáš Grygar jsou oba milovníky specifického žánru strategií, kde nad soubojovou složkou a kompetitivitou kolikrát vede rýsování a estetika. Řeč tentokrát nebude o ničem jiném než o budovatelských hrách, konkrétně pak o dvojici výrazných nových přírůstků do stavitelského žánru: Manor Lords a Cities: Skylines 2.

Cities: Skylines 2 od finského studia Colossal Order vyšlo už v říjnu minulého roku, vydání ale provázely četné technické problémy, kdy relativně statická hra neběžela optimálně ani na těch nejvýkonnějších počítačích. Zatímco potíže s výkonem se vývojářskému týmu v mezičase povedlo vyřešit, vypluly na povrch další problémy - podle Jardy kupříkladu fakt, že je druhý díl příliš podobný tomu prvnímu, kdy navíc zatím absentuje obsah z některých rozšiřujících balíčků. 

Reputaci si tvůrci hry příliš nespravili ani rozhodnutím vydat pro Cities: Skylines 2 rozšíření za dodatečný poplatek, místo aby se soustředili na tolik potřebné opravy. Jarda tak zatím radí s nákupem posečkat a případně dát přednost kompletnějšímu prvnímu dílu.

Naproti tomu už v této chvíli jednoznačně doporučuje středověkou stavitelskou strategii Manor Lords od jednomužného studia Slavic Magic, která se před několika týdny objevila v režimu předběžného přístupu. V té se nebudují velkoměsta, nýbrž relativně malá osada o pár desítkách vesničanů. Už v této chvíli působí podle Jardy dokončenějším dojmem než druhý díl Cities: Skylines, a minimálně v mírovém režimu dokáže zprostředkovat zenový zážitek, kvůli kterému je žánr budovatelských strategií tak oblíbený a vyhledávaný.

Jaký díl Cities: Skylines by Jarda doporučil začátečníkům? Která budovatelská strategie je jako bonsaj? Poslechněte si Quest o stavitelském herním žánru, který umí být napínavý i veskrze zenový.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.