Burger z bizona nebo lízátko se švábem? I to nabízí kulinářský festival v Liberci

Ve veseckém areálu v Liberci už druhým dnem pokračuje gastronomický Beko Fresh Festival. Lidé na něm můžou ochutnat exotická jídla, poznat nové trendy ve světové kuchyni i vidět jedinečné ukázky kuchařského umění. V sobotu vystoupí například Zdeněk Pohlreich, mediálním partnerem akce je i Český rozhlas Liberec.

V rozlehlém veseckém areálu představuje svou kuchyni dvacet restaurací z celé České republiky. Návštěvníci můžou otestovat na čtyřicet druhů piv, různé odrůdy vín i kávy. Na míru si můžou nechat umíchat zmrzlinu z kokosového mléka, zkusit hmyzí kuchyni nebo ochutnat neobvyklá masa v takzvaném “extrémním cateringu“.

Bizoní burgery, holoubata i mořští ježci. I to můžete ochutnat v libereckém Vesci

„Extrémní catering je počin jen pro Beko Fresh festivaly. Pro Liberec, byl v Plzni a bude v Pardubicích. Je to vždycky taková jednorázová záležitost, aby na food festivalu si lidi ochutnali nějaká masa, která normálně neochutnají. Prostě v restauraci si normálně nedáte medvěda, bizona, buvola nebo mořského ježka. Každoročně proto připravíme takováto exotická zvířata,“ vysvětlil kuchař Filip Töpfer. U jeho stánku tak můžou návštěvníci ochutnat třeba burger z bizona, holoubě, paštiku z medvěda hnědého nebo mořského ježka.

„Ježek nám přijde čerstvý, my ho musíme otevřít. Nahoře se do něho udělá okrouhlá dírka, vyčistíme ho, vybereme z něj vajíčka a pak ho naplníme rajčatovým salátkem. Na salát pak přijdou ježčí vajíčka a zálivka z cukru a oleje,“ popsal přípravu mořského živočicha Töpfer. Podle něj si na ježkovi pochutnají všichni milovníci středomořské kuchyně. Chuťově je prý mnohem intenzivnější než třeba ústřice.

Ochutnali jste někdy mořského ježka?

Neobvyklý chuťový zážitek pak nabízí stánek s hmyzí kuchyní. Tam lidé můžou vyzkoušet třeba vážky, sarančata, cvrčky i pavouky. Tak bude podle kuchaře Petra Ocknechta, který se věnuje takzvané entomofágii, vypadat stravování budoucnosti.

„Entomofágie je pojídání hmyzu lidskými konzumenty. Je to zdravější, je to zážitek a za pár let, když už nic jiného nebude, tak to budeme jíst pravidelně. Návštěvníci u nás můžou ochutnat například cvrčky s bylinkovou bagetkou, velké červy na tomatové nebo jalapenos salse nebo chilli noc carne se sarančaty. To jsou ty teplé pokrmy. Pak jsou tu různá lízátka, čokolády s červy, sušený hmyz, energetické tyčinky ze cvrččí mouky a podobně. A kdo má rád adrenalin, tak jsou tu členovci. To je štír a pavouk,“ popsal svou festivalovou nabídku kuchař Petr Ocknecht.

Červi, švábi i pavouci. I ty můžete ochutnat v libereckém Vesci

Kromě exotických jídel si lidé na festivalu můžou pochutnat i na tradičnějších pokrmech. Třeba na zmrzlině, kterou jim u jednoho ze stánků umíchají na míru. Jako základ tam je kokosové mléko, do kterého lze zkombinovat až osm neobvyklých příchutí. Například lotosové sušenky, mango, karamel nebo raffaelo.

Beko Fresh Festival v sobotu potrvá až do osmi večer

Kromě nejrůznějších ochutnávek je připraven i bohatý program s gastronomickou tematikou. Na připravených pódiích představí svou kuchařskou techniku třeba Zdeněk Pohlreich, připravena je i škola kávy, degustace vín, ochutnávka hmyzu a nebude samozřejmě chybět ani hudba. Festival v sobotu poptrvá do osmi večer.

autor: reČRoL
Spustit audio