Bydlet levně a ekologicky. Rodina z Prahy si v Křižanech postavila netradiční dům Slamák

31. březen 2022

Na první pohled vypadá jako moderní venkovský dům, pod fasádou ale skrývá pro dnešní dobu už nepříliš tradiční stavební materiál, slámu a hlínu. Dům zvaný Slamák si v Křižanech postavila rodina z Prahy. Zajela se na něj podívat redaktorka Českého rozhlasu Liberec Ivana Bernáthová.

Manželé Šilberští chtěli levný a zároveň ekologický dům, proto se rozhodli pro Slamák, který má na střeše solární panely. Vnější fasádu tvoří vápenná omítka, vnitřní je hliněná.

„Má to konstrukci ze dřeva, která je vyloženě jenom skelet, to celé vevnitř je vyplněné slámou. Mezi třiceti čtyřiceti centimetry široká izolace, ty balíky jsou malé, jsou dány do rastru nějakých sedmdesát centimetrů podle velikosti těch balíků,“ přiblížila majitelka Slamáku Petra Šilberská, podle čeho vlastně dům dostal jméno.

Kromě slámy zatepluje dům i účinnější, a k přírodě také šetrná, dřevovláknitá izolace. Kolem oken pak izolace konopná. Odolnost vůči ohni zajišťuje podle Petry Šilberské hlavně omítka. Jak vyplynulo ze zkoušek ohnivzdornosti materiálů, které si rodina před stavbou domu nechala udělat, vyšla sláma obalená hlínou méně hořlavá než třeba polystyrén, nebo minerální vata.

Dům je vybaven rekuperací, takže se v něm nemusí v zimě větrat a v interiéru je čerstvý vzduch. Vodu ve velkém zásobníku můžou obyvatelé Slamáku ohřívat buď teplem z krbu, fotovoltaikou, nebo elektrickým vláknem. „Nemáme nějaký dům z 18. století, je to propojené technologiemi. Je tady třeba podlahové topení, takže pohodlnost tady je,“ shrnula Petra Šilberská.

A jak v křižanském Slamáku hospodaří s vodou, a berou i u toho manželé Šilberští větší ohledy na životní prostředí? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.