Bylinková zahrada v centru Olomouce pomáhá oživit pracovní návyky klientům sociálně-terapeutické dílny

11. říjen 2021

Oživit pracovní návyky pomáhá klientům sociálně terapeutické dílny olomoucké charity zahrada, kterou vytvořili na nevyužitém pozemku v historickém centru města. Právě v těchto dnech tam končí bylinková a květinová sklizeň a začíná příprava na zimu.

Jitka Horká je klientka sociálně terapeutické dílny pro lidi s duševním onemocněním olomoucké charity. Pravidelně chodí opečovávat zahradu, kterou letos charitní pracovníci spolu s klienty vytvořili na nevyužité ploše vnitrobloku nedaleko olomouckého dómu. Práce na zahradě klientům dílny pomáhá. „Chodím sem dost často. Když má člověk kolem sebe pěkné prostředí, tak ho to nutí k lepším výkonům, cítí se rád a spokojený,“ popisuje klientka.

Nyní přichází čas na zazimování zahrady, kterou mimo jiné pomáhali vytvořit také lidé bez domova, kteří dochází do charity. „Ještě na začátku jara tady nebylo nic, jen hromada suti a hlíny. Od doby, co je zahrada v uvozovkách hotová a jsou tady rostliny a záhony, tak se s tím pojí údržba, což provádíme s naší terapeutickou dílnou a lidmi s duševním onemocněním,“ říká sociální pracovník Filip Holík. Zahrada je jednou z možností, jak získávat pracovní návyky.

„Fungujeme jako sociálně-terapeutická dílna. Je to sociální služba pro lidi s duševním onemocněním, kteří jsou v dospělém věku. Smyslem naší služby je obnovení, podpora pracovních návyků a dovedností,“ objasňuje sociální pracovnice Alena Bendová. Kus zeleně v centru Olomouce není jediným místem, kde mohou klienti charity pracovat s rostlinami a hlínou.

„Nájemníci sociálních bytů v Tršicích se pravidelně starají o údržbu přilehlé zahrady, která byla až do minulého roku nevyužita. Na tu zahrádku dojíždí i naši klienti domova svaté Anežky. Dojíždí vždy jeden den v týdnu a také pomáhají zahrádku zvelebit,“ říká mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

autor: bas
Spustit audio