Bylinkové máslo
Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.
Výhodou je také to, že přesně víte, co jste pro výrobu použili. Příprava bylinkového másla může být i zábavná. Nevěříte? Vyzkoušejte následující recept, který vám i dnes přináší dopolední Apetýt.
Budete potřebovat:
- smetanu ke šlehání 30 %
- pažitku
- petržel
- kopr
- sůl
Postup:
- Smetanu vlijeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem – takové množství, aby od horního okraje zbývaly alespoň 3 cm.
- Sklenici dobře uzavřeme a třepeme s ní, než se oddělí pevné části od usazeného podmáslí.
- Máslové hrudky následně alespoň 3x propláchneme tekoucí vodou.
- Přidáme bylinky a sůl, dle vlastní chuti.
- V lednici vydrží čerstvé bylinkové máslo jeden týden.
- Můžete si ovšem jeho porce zamrazit, nejlépe zabalené v pečícím papíře.
Tip: Tahle dobrota se dá vyrobit i z čerstvého mléka přímo z farmy. To musíte nalít do vysoké nádoby a nechat za pokojové teploty stát asi 12 hodin. Vytvoří se vrstva smetany, tu odebereme a dále zpracujeme tak, jak je popsáno výše.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka