Bylo narváno jako kdysi, ohlíží se spokojeně za vernisáží k 30. výročí Galerie Skácelík její majitel

V roce 1992 otevřel Jiří Skácelík v Olomouci galerii, která zahajovala výstavou Libora Vojkůvky a ucpala Denisovu ulici. A lidé přišli i po třiceti letech.

„Tehdy to byl boží prst,“ vzpomíná na začátky své galerie Jiří. „Vojkůvku jsem ani neznal, prostě jsme zajeli do Šternberka a domluvili se. A pomohlo to tehdy oběma,“ vzpomíná.

Velkou roli v jeho životě hrál Adolf Born, který mu pomohl najít cestu k dalším významným umělcům v Praze. „Velmi noblesní pán, který měl ale hrozně zákeřného psa,“ usmívá se.

Velmi úspěšná byla v Galerii Skácelík také výstava Františka Ringo Čecha. „Troufám si tvrdit, že jsme přátelé. Ač se nezdá, je to velmi chytrý člověk, což mi mimoděk potvrdil třeba i Jiří Anderle,“ říká.

Více o Galerii Skácelík a lidech, kteří zde vystavovali, si můžete poslechnout v záznamu pořadu Větrník, jehož byl Jiří Skácelík hostem.

Charismatický muž byl hostem u mikrofonu Českého rozhlasu Olomouc už před pěti lety. Tehdy jsme si víc povídali o něm samém. Máte-li chuť, pusťte si i toto povídání.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.