Bývalá Hanácká kasárna v Olomouci se stanou sídlem úřadů. Zatím není dořešená otázka parkování

Stát chce ušetřit za placení nájmů svých institucí. Po celém Česku proto mapuje vhodné areály nebo pozemky, kde by vybudoval administrativní centra. V Ústí nad Labem plánuje Úřad pro zastupování ve věcech majetkových například postavit justiční komplex, v Uherském Hradišti zase chce využít budovu bývalé věznice. Nejdál jsou v Olomouci. Takzvaný superúřad tu vzniká z bývalých Hanáckých kasáren. Sdružení místních historiků umění ale upozorňuje na problém s parkováním.

„Opravdu nevím a to tu bydlím,“ říká obyvatelka Olomouce Hana Kovářová, která stejně jako většina Olomoučanů o záměru nemá tušení. I ona má své zkušenosti s parkováním: „Parkoviště je tady maličké a dostat se sem autem je neřešitelný problém. Další parkoviště je dole pod kopcem, tam je parkovací dům. Třeba budou parkovat tam.“

Petr Daněk ze spolku Za krásnou Olomouc vidí řešení s parkováním v propojení blízkého náměstí Republiky s pár místy pro auta s nedalekým parkovacím domem pod strmým kopcem, který je většinou poloprázdný. „Hlavní je zkusit bezbariérové propojení náměstí Republiky a parkovacího domu v Koželužské. Ten kopec je velká psychologická bariéra,“ uvedl.

Podle náměstka primátora Aleše Jakubce z TOP 09 se ale tato vize nesetkala s pozitivním ohlasem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ani v případě, že by náklady navíc město platilo. „Chtějí vytvořit úřad, kde chtějí zavřít dveře a nepouštět tam lidi. Není to úřad, kam by běžně chodili návštěvníci,“ vyjádřil se k věci Jakubec.

I další varianta, kterou jsou výtahy na vnějším plášti budoucího úřadu, je podle něj problémová: „Domnívám se, že by to neprošlo přes památkovou péči.“

Návštěvníkům úřadů má sloužit nedaleký parkovací dům

Úřad pro zastupování ve věcech majetkových podle mluvčího Radka Ležatky jednání nekomentuje. Dodává, že pro úředníky nepočítají s parkováním na náměstí Republiky. „Ta dopravní situace je v Olomouci daná, tak nelze čekat zázraky. Je pravda, že součástí areálu Hanáckých kasáren je stavební objekt určený pro parkování státních institucí, které tam budou sídlit. Návštěvníci mohou využívat přilehlý parkovací dům,“ řekl Ležatka.

Úřad teď pracuje na stavebně historickém průzkumu budovy. Bývalá kasárna jsou totiž kulturní památkou, navíc leží v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Zatím není úřad schopen říct, na kolik rekonstrukce vyjde, ani kdy by měl superúřad začít fungovat. Jasné není ani to, kolik státních úřadů z města a okolí se do budovy přestěhuje. Když vláda záměr před dvěma lety představovala, tehdejší plány počítaly s přesunem deseti institucí.

autor: bam
Spustit audio