Bývalá kotelna textilní továrny představuje pro Jeseník už léta velké břemeno, budoucnost má nejasnou

19. únor 2019

Původně ji město koupilo za 10 milionů korun s cílem proměnit ji v centrální kotelnu na biomasu. Vzalo si dokonce půjčku. Jenže zakrátko se ukázalo, že plány jsou nereálné. I kvůli hrozbě, že bude kotelna znečišťovat ovzduší v klimatických lázních. Od té doby radnice neví, co s ní. A neví to ani teď, když po deseti letech úvěr splatila.

Mohutné dřevěné trámy, náhrobní kameny ze starých zapomenutých hrobů a mezi nimi socha rudoarmějce - centrální část haly se proměnila ve skladiště, ukazuje mi správce bytového fondu města Pavel Hořelica. „Jednou za měsíc si to projdu, zkontroluji dveře, jestli je ten objekt zabezpečen,“ říká Hořelica.

Zchátralá hala kotelny v Jeseníku

Míjíme hromady sutě, trčící železné dráty z podlahy či ze stropů. Ponurá atmosféra by nadchla nejednoho tvůrce hororů, říkáme si s novou ředitelkou Městských kulturních zařízení Petrou Fusovou. „Vypadá to tady strašidelně,“ říká Petra Fusová a hlavou se ji přitom honí další hromada nápadů, jak by se dala hala využít.

Zchátralá hala kotelny v Jeseníku

„V Jeseníku chybí nějaký větší výstavní prostor, dokážu si představit něco na způsob galerie hrou, dětské galerie. V jiných městech to funguje často tak, že staré továrny bývají opravovány a dělají se tam právě galerie. V Jeseníku nám také chybí klub střední velikosti. To by tady taky mohlo být. Je to mimo město, tak by to nikoho nerušilo,“ doplňuje Fusová.

Zchátralá hala kotelny v Jeseníku

Nápady se líbí i místostarostovi města ze Sdružení Jeseník srdcem Tomáši Vlazlovi, který nás doprovází. Podle něj ale ztroskotají kvůli nedostatku peněz. „Využívání průmyslových staveb je samozřejmě skvělý nápad, já se ovšem obávám, že tahle stavba je tak specifická dispozičně a svojí velikostí, že přebudování na cokoli, ne jen pro kulturní využití by stálo takové finanční prostředky, že to v nejbližší době v silách města Jeseník nebude. Nedá se říct, že by nám spadl kámen ze srdce díky tomu, že jsme doplatili úvěr, protože teď vlastníme nemovitost, o jejímž využití nemáme zcela jasnou představu,“ vysvětluje Tomáš Vlazl.

Zchátralá hala kotelny v Jeseníku

Ve hře je i prodej celé budovy. Ale ani ten nebude podle vedení města snadný.

autor: aja
Spustit audio