Bývalá prelátská zahrada v areálu olomouckého Klášterního Hradiska má mít původní podobu z 18. století

1. červen 2023 13:22

Na renovaci bývalé prelátské zahrady pracují dělníci u olomouckého Klášterního Hradiska, ve kterém sídlí Vojenská nemocnice. Její vedení chce zahradě vrátit barokní podobu z 18. století. A zpřístupnit ji veřejnosti. Otevřená by měla být od léta.

Na zahradě v areálu olomoucké vojenské nemocnice se dělníci domlouvají na dalším postupu prací. Desetiletí nepřístupný a neudržovaný prostor o zhruba dvou hektarech se teď pod jejich rukama mění do podoby, kterou měl v 18. století.

„Máme hotové podklady pro mlatové cesty v rozsahu zhruba čtyři tisíce metrů čtverečních a teď se osazují pískovcové prvky na schodiště a plus se samozřejmě dělají sadovnické úpravy, sázejí se stromy a záhony. Navíc tu byl záchranný archeologický průzkum, takže se odkrývaly různé základové konstrukce starých kašen nebo starého letohrádku,“ zmiňuje stavbyvedoucí Libor Sedláček.

Pro pacienty ale i veřejnost

Na zahradě už cesty tvoří propojené osy, tak jako tomu bylo před dvěma sty lety. Přibydou tady i květinové záhony a dvě kašny. V plánu je oprava původní asi 800 metrů dlouhé zdi, která zahradu obklopuje. „Bude to park přístupný pro pěší. Jak potom vybudujeme ochrannou zeď a obnovíme brány, tak bude přístupný ze západní a z jižní strany, tedy od nemocnice. Bude sloužit jako zázemí pro naše pacienty, klienty léčby závislostí, naše válečné veterány nebo pacienty na LDN, ale taky bude pro veřejnost,“ vysvětluje ředitel nemocnice Martin Svoboda.

Zahrada bude podle Svobody dokončená v červenci, kdy se otevře návštěvníkům. Úpravy přijdou na zhruba čtyřicet milionů korun. Tím ale projekt nekončí. „V budoucnu tady vzniknou parkovací místa, která budou velmi citlivě zasazena do prostředí nad zahradou. To nám umožní, aby naši pacienti nečelili těm nedůstojným situacím, kdy parkují různě kolem Hradiska, často i na zelených plochách a pak jsou vystaveni represím ze strany městské policie,“ dodává.

Zmíněné parkoviště bude mít kapacitu asi dvou set míst, hotové bude do dvou let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio