Bývalé olomoucké kino Central opět ožije. Muzeum umění letos začne s jeho rekonstrukcí

4. leden 2017

Jedenáct let do bývalého kultovního olomouckého kina Central nevstoupil (téměř) žádný divák. Teď se to po letech chátrání změní. Muzeum umění začne s jeho opravou na moderní multifunkční kulturní sál s výbornou akustikou a špičkovým technickým vybavením. V kině se už ve 20. letech promítaly první zvukové filmy v Olomouci.

„Ve 20. letech zde vznikl varietní podnik Radio Tabarin a k němu ještě přiléhal Radiobar a majitel se rozhodl, že ty prostory rozšíří a zároveň, že se zde vybuduje kino. V roce 1926 vznikají plány přestavby na kino Central, které zabírá dnešní suterén budovy,“ vysvětluje kurátorka výstavy Palác Muzea umění v Olomouci Klára Jeništová.

Za minulého režimu se kino Central přejmenovalo na kino Moskva. „Nejradši jsem to měl na balkóně v první řadě. Tam bylo vždycky nejlíp vidět. Plátno bylo přímo v úrovni očí. Takže do pokladny jsme šli urvat lístky do první řady na balkon. To byl kumšt. Když se nám to podařilo, tak to bylo něco,“ vzpomíná s úsměvem Olomoučan David Hrbek na dobu normalizace a bývalé kino Moskva, které se po roce 1989 vrátilo ke svému původnímu názvu.

Od roku 2005 kinosál sloužil jen jako sklad kulis Divadla hudby

Mezitím se majitelem místo města stalo Muzeum umění a jeho ředitel Michal Soukup už má plány, jak letos začít s opravami tohoto nenápadného architektonického skvostu.

„Po dohodě s ministerstvem kultury jsme zpracovali projektovou dokumentaci na rekonstrukci tohoto prostoru, který bude sloužit nejen pro potřeby filmové produkce, ale vznikne zde víceúčelový sál, který bude schopen realizovat divadelní představení, bude zde vynikající akustika, takže zde budou probíhat hudební pořady. Také tento sál bude sloužit pro různá jednání, konference a podobně,“ říká.

Kinosál pravidelně navštěvovali nejen obyvatelé Olomouce od 20. let minulého století. Dokonce se tu poprvé v Olomouci promítal zvukový film. Není divu, že prostory už dávno nevyhovují současným potřebám.

Kino Central ve 20. letech

Ředitel Michal Soukup počítá s tím, že sál vybaví špičkovou technologií.

„To, co dnes vnímáme jako velmi problematické v Divadle hudby, je nedostatečnost kapacity a technických prostředků. Sál se nevětrá, je tam nesnesitelné horko a tak dále. To všechno by se mělo vyřešit,“ říká Soukup.

Rekonstrukce bude trvat dva roky

Zvědavý je na ni i David Hrbek. Ten totiž v sousedním Divadle hudby uváděl svou pravidelnou talk show: „Fakt je, že pro typ pořadu, kterým jsou rozhovory v Divadle hudby, je jeho prostor naprosto ideální. Pro tu intimitu. Vleze se tam stovka lidí, a přitom to vypadá, že je to malý prostor. Na druhou stranu chápu tu potřebu, protože z dramaturgického hlediska, kdy chtějí pracovat s různými typy divadel, ty stávající prostory nevyhovují. Jsem rád, že tady vzniká nový prostor v kině Central, ale jsem na to hrozně zvědavý.“

Rekonstrukcí bývalého kina Central ovšem stavební práce pro ředitele Muzea umění v Olomouci nekončí.„Ještě nám budou zbývat prostory, které vzniknou po Divadle hudby a přízemní prostory, které budou navazovat na naše vstupní prostory. Ty ale už pravděpodobně spojíme s novostavbou Středoevropského fóra, protože budou organizačně propojeny,“ dodává.

PechaKucha night v roce 2014

Jak už ředitel Soukup naznačil, celý komplex se stane součástí Středoevropského fóra - tedy ojedinělé kulturní instituce, která zastřeší moderní výtvarné umění zemí Visegrádské čtyřky. Muzeum umění by se letos mělo dozvědět, jestli na jeho stavbu dostane státní podporu.

autor: bam
Spustit audio