Bývalou ubytovnu Kovák v Chrastavě čeká demolice. Co bude místo ní?

15. září 2021 12:43

Město Chrastava plánuje s bývalou ubytovnou Kovák změny. Na jejím místě by měl stát  nový supermarket. Demolice čeká Kovák zřejmě příští rok. Zatím jí brání technické problémy. Jaké? Zjišťovala redaktorka Eva Malá.

V Chrastavě na Liberecku pokračují přípravy na stavbu nového obchodního domu. Vzniknout by měl na místě panelové ubytovny Kovák. Na prodeji zchátralé budovy se už s obchodním řetězcem dohodl její vlastník, město odsouhlasilo prodej sousedních pozemků pro parkoviště a schválilo i nový územní plán. Pod budovou ale protéká podzemní Jílový potok, který by mohl znemožnit stavbu nového supermarketu.

Společnost, která má supermarket stavět, proto řeší tento komplikovaný problém s Povodím Labe. Jednou z variant podle starosty Michaela Canova ze SLK je, že se potok odkloní. Druhou, méně pravděpodobnou, je změna umístění supermarketu. To by ale znamenalo méně parkovacích míst.

Jak to má v místě vypadat

Narozdíl od dnešní polohy budovy Kováku má supermarket stát kolmo k silnici. Tím se podle starosty při příjezdu do Chrastavy otevře pohled na město a bude vidět i hasičská zbrojnice. Supermarket navíc využije pro parkoviště prostor, kde do roku 2013 stál rozestavěný kulturní dům. Radnici se ho tehdy podařilo zbourat.

Poblíž pozemku, kde by měl stát supermarket, je hřiště. To by mělo zůstat městu. Zůstane tam i dráha pro hasiče. I tam ale nastane jedna změna. Překážková dráha, která tam teď je, se zruší a nově bude vedle hřiště u sportovní haly.

Předchozí plány s Kovákem byly ale jiné

Ubytovna Kovák je ze 70. letech minulého století. Původně ji využíval tehdejší závod Elitex pro své učně. V polovině 90. let získal budovu pražský podnikatel Radim Urban a ten tam provozoval ubytovnu. Kvůli nevyhovujícím podmínkám ji ale úřady nařídily zavřít a Kovák je od roku 2010 prázdný a chátrá.

Urban v minulosti tvrdil, že chce dům přestavět na malometrážní byty. Zastupitelé města to ale odmítli, protože nevěřili, že by tam znovu nevznikla ubytovna. Už více než rok má objekt nového vlastníka, který ho chtěl přestavět na byty pro seniory. Od svého záměru ale nakonec upustil, protože pouhá rekonstrukce domu by nebyla možná a náklady by byly příliš vysoké.

autoři: Eva Malá , Iveta Kalátová , reČRoL
Spustit audio

Související