Cancák, ešus, žracák? Na jeviště Naivního divadla zavítali trampové

14. říjen 2018

Naivní divadlo v Liberci uvedlo první novinku letošní sezóny, inscenaci "O hodině navíc aneb Potlach v hustníku". Příběh Honzíka, Marušky a jejich tatínka oslavuje sté výročí trampingu v Čechách. Loutková komedie je určena dětem prvního stupně základních škol, kterým přiblíží svět trampů. Starší generace si pak u ní můžou zavzpomínat.

„Trampské téma si u mě objednal režisér Tomáš Dvořák, protože jak už toho na poli loutkového divadla udělal hodně, tak už si vyzobává témata, která ještě nikdy nedělal. Nakonec jsem se s tím trampingem popasoval přes ten motiv dětí, které vezme jejich táta, bývalý tramp, do lesa, aby tak trošku zavzpomínal a ukázal jim, jak to bývávalo,“ popsal vznik hry její autor Vít Peřina.

Děti se seznámí s tramingem, mnozí rodiče si zavzpomínají

Diváci nejprve uvidí jen dřevěné loutky Ivana Nesvedy, v lese a v trampské osadě se ale publiku ukážou i loutkoherci.

„Já osobně jsem tramp nikdy nebyl, ale do přírody chodím hodně. Nepotřebuji k tomu ale maskáče, tornu a ešus,“ přiblížil svůj vztah k trampingu představitel tatínka Adam Kubišta. Trampování je vzdálené také pro jednadvacetiletou Michaelu Palaščákovou, která hraje Marušku.

„Já jsem tramping nikdy nezažila, třeba ty výrazy, které tady padají… Třeba camrátko, to člověk nemá vůbec tušení, co by to mohlo být,“ sdělila Palaščáková. Camrátko je v trampském slangu plátek z kulatiny, na kterém je vyražena nebo namalovaná značka osady. A protože výrazům jako cancák, čundr, kanady, ešus nebo žracák nemůžou rozumět ani děti, připravili pro ně autoři hry trampský slovník. Ten je součástí programu představení.

Hudbu pro inscenaci složil Miroslav Ošanec

V představení hraje kromě loutek a jejich vodičů roli také Český rozhlas.

„Že to je lokalizované do Českého rozhlasu, je vlastně práce našeho korepetitora a autora hudby k tomu představení, což je Miroslav Ošanec. On vlastně v rádiu dlouhá léta pracoval,“ vysvětlil Vít Peřina. Z jeviště zazní rozhlasové časové znamení a důležitým dějovým prvkem je změna letního času na zimní.

V inscenaci hraje roli také Český rozhlas a jeho časomíra

„Prostě tam se uděje nějaká událost, kouzelná, právě v noci, kdy oni jsou v té trampské osadě, na konci října, kdy se posouvá čas. Já nebudu prozrazovat, co se se stane, protože o tom je celá ta naše komedie, ale vtipné je, že v průběhu přípravy této inscenace, což trvá rok a půl, začala Evropská komise nám trošku do toho házet vidle a začala uvažovat o tom, že se ten posun času zruší,“ doplnil Peřina.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související