Čáp bílý letos do Krčmaně na Olomoucku nedorazil. Sokolové musí přesto postavit stožár pro jeho hnízdo

9. květen 2018
Čáp bílý za letu

Sokolové v Krčmani chystají stavbu hnízdiště pro čápy, přestože letos do vesnice nepřiletěli. Každoročně totiž členové spolku shazovali čapí hnízdo z komína sokolovny, čímž porušovali zákon. Krajský úřad jim proto nařídil postavit čápům speciální sloup s plošinou.

„Ten čáp, co tu byl, tak byl vychovaný. Žil tu v symbióze,“ říká předseda tělovýchovné jednoty a zároveň nezávislý starosta Zdeněk Jančo. Společně stojíme za krčmaňskou sokolovnou. Její vysoký cihlový komín zeje prázdnotou.

Pár čápů bílých se do vesnice vracel obvykle koncem března. Na podzim krčmaňští sokolové vždy hromadu větví z komína sundali, aby mohli přes zimu tělocvičnu vytápět.

„Kdybychom je tam nechtěli, tak bychom jim tam dali zábrany a snažili bychom se jim zabránit tam to hnízdo na jaře znovu postavit. Vždycky se jim to umožnilo. Tolik let to v pohodě fungovalo, takže proč letos nepřiletěli, to je otázka. Možná cítili ten rozruch kolem toho,“ myslí si jeden z členů výboru Zdeněk Coufal.

Sokolové porušovali zákon o ochraně přírody

Minulý rok si proto vyřídili výjimku. Její podmínkou je, že čápům postaví sloup s kruhovou plošinou, kde by mohli znovu hnízdit.

„Byla taková dohoda, že buď tam bude stát náhradní hnízdní podložka, nebo musí být na jaře to hnízdo zpátky na komíně,“ potvrzuje ornitolog Jiří Šafránek. Tělovýchovná jednota musí stožár s plošinou vybudovat i přesto, že čáp letos nepřiletěl.

„V současné době připravujeme projektovou dokumentaci. Nařízení z krajského úřadu životního prostředí bylo, že to hnízdiště musí být hotové do 31. prosince 2020,“ poukazuje Zdeněk Jančo.

Ornitolog Šafránek průtahy se stavbou hnízdiště kritizuje: „O té náhradní hnízdní podložce se s panem starostou bavíme už tři nebo čtyři roky. Měl na to dost času, aby to zařídil.“

Náklady na stavbu odhaduje Jančo na více než sto tisíc korun: „Jenom projekt bude stát čtyřicet jeden tisíc a vlastní stavba kolem sto tisíc. Slíbili jsme, že to postavíme, tak to asi budeme muset postavit.“

Na náhradní hnízdiště čápů teď sokolové shánějí dotaci. Postavit ho plánují letos na podzim.

autor: mot
Spustit audio