Čápi z Libivé přišli kvůli vichřici o hnízdo. Majitel zříceného komínu pro ně hledá náhradní místo

13. březen 2018

Oblíbený pár čápů bílých z Libivé u Mohelnice se na jaře nejspíš nebude mít kam vrátit. Komín, kde chránění ptáci hnízdili desítky let, zničila na podzim vichřice. Poškozenou střechu i torzo komína potřebuje majitel opravit. Na stavbu náhradního hnízda ale nemá peníze. Nepomůže mu ani olomoucké hejtmanství, které má ochranu ohrožených zvířat na starost.

V centru Libivé mě přivítal majitel domu, pan Jiří Kristen. Na mikrofon mluvit nechtěl, ale vzal mě dozadu na zahradu, kde mi ukázal zbytky zříceného komína. Z komína zůstalo na střeše jen malé torzo. Odhaduju, že to není ani třetina jeho původní výšky. Za domkem panu Kristenovi pořád leží rozbité cihly a kamenný vršek komína, který se zřítil na ulici.

„Čápy tady máme už několik desítek let. Teď, jak nám spadl ten komín, máme problém, kam čápy umístit. Byli bychom rádi, kdyby tady ti čápi zase byli,“ říká Eva Lavičková z osadního výboru v Libivé.

Čápi jsou zvláště chráněným druhem a podle Evy Knajblové z krajského úřadu jsou chráněná i jejich hnízdiště. „Pokud je vhodnější zajistit hnízdění na jiném místě, například z důvodu nestability komína, pak je to možné řešit instalací betonového sloupu s ocelovou nástavbou poblíž původního hnízdiště,“ uvedla mluvčí olomouckého hejtmanství.

Čápi se začnou vracet během pár týdnů

Kdo by měl náhradní místo pro čápy vybudovat, ale není jasné. Podle Knajblové by to ve výjimečném případě mohl kraj nařídit majiteli domu. Ten ale podle svých slov zaplatí víc než 70 tisíc korun za opravu komína a střechy a na náhradní hnízdo nemá peníze ani pozemek.

„Je škoda, že komín nebyl spraven už v téhle době, protože teď se čápi začnou vracet, během března a začátku dubna,“ myslí si ornitolog Petr Kovařík z Agentury ochrany přírody a krajiny. „Pokud najdou zničené hnízdo, můžou ho samozřejmě začít stavět znovu, pokud nenajdou vhodnější místo někde v okolí,“ dodává.

Majitel se prý zkusí obrátit na město Mohelnice, zda by k náhradnímu hnízdu zajistilo pozemek. Radnice však avizovala, že momentálně žádný takový, který by se hodil pro stavbu hnízda, nemá. Čápi se začnou vracet během několika týdnů, a pokud nenajdou k hnízdění vhodné místo, můžou podle ornitologa v krajním případě Libivou úplně opustit.

autor: sol
Spustit audio