Čas na fotbálek si rád udělám

Bez sportu neumí žít. Pravidelně jezdí na kole, v zimě běžkuje a každý čtvrtek chodí hrát malou kopanou. Společně se spolužáky z vysoké školy. Už dvaadvacet let. Od 1. února letošního roku musí ale lépe plánovat. Prof. Jaroslav Miller se totiž stal čtrnáctým rektorem v novodobé éře obnovené olomoucké univerzity.

Pochází z Rapotína, odkud na podzim roku 1989 přišel na Univerzitu Palackého studovat obor ruský jazyk - dějepis. Postupně si přibral ještě němčinu a angličtinu. Na zkušenou vyrazil na Středoevropskou univerzitu do Budapešti, kde posléze přednášel, a na University of Oxford. Působil ale také v Kanadě, Německu, Spojených státech a Austrálii.

Dlouhodobě se Jaroslav Miller zabývá urbální problematikou, dějinami politického myšlení a v poslední době také otázkami českého a slovenského exilu. Na rektorát přichází z Katedry historie Filozofické fakulty, kterou vedl. Je ambasadorem Fulbrightova programu v České republice a v plánu má například zřízení univerzitní pobočky v Kuala Lumpuru nebo v Hongkongu.

Univerzitu v budoucnu vidí jako mezinárodní instituci. Chce do Olomouce přivést nejen více zahraničních studentů, ale především odborníků - akademiků a vědců. "Byl bych rád, kdyby se do pěti let na Univerzitě Palackého běžně učilo anglicky," říká a dodává, že Olomouc vidí jako cyklistické město. Ostatně na filozofické fakultě už si kolo můžete půjčit.

Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller byl hostem našeho dopoledního vysílání v pondělí 3. února.

autor: voj
Spustit audio