Část obyvatel Mrskles už nemusí složitě hledat místo, ze kterého si můžou zavolat z mobilních telefonů

12. červen 2023 09:03

Na špatný signál mobilních operátorů si dlouhodobě stěžovali obyvatelé Mrskles na Olomoucku. Sepsali kvůli tomu před lety i petici. Vedení vesnice se nakonec podařilo dojednat posílení signálu, lidé se díky tomu dočkali alespoň částečného zlepšení.

„Před třemi čtyřmi lety bylo nemožné se tady dovolat. V horní části obce ještě jakž takž, ale v té spodní, kde se to zvažuje, to bylo totální peklo,“ říká paní Marie, která je na hledání dostatečného telefonního signálu ve svém domě v Mrsklesích zvyklá. Kvůli signálu má doma nainstalované i zesilovače.

Ve vesnici před dvanácti lety kvůli signálu lidé sepsali i petici, kde žádali operátory o jeho zkvalitnění. Tehdy marně, operátoři argumentovali tím, že by to bylo ekonomicky nevýhodné. Teď se ale situace pro místní po letech zlepšila.

Zesilovač pro zákazníky O2

„Ledy se pohnuly a máme nový zesilovač na střeše obecního úřadu pro operátora O2. Je zprovozněný a funguje,“ přibližuje nezávislý starosta Mrskles Petr Stratil. Lidé s jiným operátorem se ale ještě se špatným signálem můžou dál potýkat. „Lidé, kteří jsou zákazníky společnosti O2, už volají i bez problému. Na rozdíl od třeba společnosti T-Mobile. Jednání probíhají, ale zatím tady mobilní vysílač nefunguje s tím, že pokud se tedy dohodneme, tak to stačí softwarově upravit na dálku a můžeme vysílač používat i pro společnost T-Mobile,“ dodává Stratil.

Mrsklesy nejsou jediným místem, kde mají lidé problémy si zavolat. V Olomouckém kraji jich je nejvíce na Jesenicku. Většinou jde o oblasti, kde chybí vhodné stavby pro stožáry, místa s komplikovaným terénem nebo chráněná území, kde jsou přísnější podmínky výstavby.

V další letech má dojít k dalšímu posílení signálu

Do budoucna by se ale mělo pokrytí signálem zlepšit. Vláda totiž vyhradila finance z EU na podporu rozvoje mobilní infrastruktury sítí 5G v takovýchto místech. Modernizaci už plánuje T-Mobile. „Do konce roku dojde v Olomouckém kraji k modernizaci mobilní sítě, která by měla proběhnout ve všech vysílačích v okrese včetně zapnutí 5G. Signál by tak měl být posílen v mnoha lokalitách venku i uvnitř budov,“ říká mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá.

Síť postupně modernizuje i O2, ve většině okresů už díky tomu operátor pokrytí posílil, letos by mělo dojít ke zlepšení na Šumpersku, v příštím roce i na Jesenicku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio