Část památníku básníka Petra Bezruče půjde k zemi. Olomoucký kraj zdemoluje jeden z domů, kde žil

14. červen 2017

Kostelec na Hané si letos připomíná výročí 150 let od narození básníka Petra Bezruče. K narozeninám mu Olomoucký kraj připravil zvláštní dárek. Rozhodl, že zdemoluje jeden ze dvou domů, kde básník pobýval. Druhý dům plánuje za necelých pět milionů opravit a otevřít v něm expozici.

„Já si pamatuji, že když jsem do Kostelce přišla v 50. letech, tak tady ještě Bezruč byl. Tam byla studna a tam vždycky sedával,“ vzpomíná paní Anna.

Expozice se podle lidoveckého starosty Kostelce na Hané Františka Horáka zavřela před více než deseti lety. Od té doby se o dům nikdo příliš nestaral.

„V červeném domku byl jeho pracovní stůl, postel a osobní věci. Domky chátrají a je to v havarijním stavu,“ říká.

O dům má pečovat prostějovské muzeum. To je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje. Ten teď podle Jiřího Zemánka z ČSSD chce zdemolovat část památníku, takzvaný bílý domek. Druhou půlku opraví za necelých pět milionů korun.

„Kraj by měl postupovat racionálně, ekonomicky tak, abychom tu kulturní památku zachovali. To se bude dít právě tím, že zajistíme a zrenovujeme červený domek a místo toho bílého domku necháme prostor,“ říká.

Se zničením bílého domku nesouhlasí Jiří Kastner. Bydlí ve stejné ulici a naproti oběma domům opravil vlastní galerii. Za obnovení památníku bojuje už několik let.

„Ty dva domky tvoří nedílnou součást. Zvolili to nejhorší řešení, co by mohli,“ je přesvědčený.

Rozhodnutí kraje se Kastner pokusí zvrátit. Paní Anna doufá, že červený domek se opravy po letech dočká: „Víte, všude oslavují Bezruče, ale tady žil. Měli by to udržet.“

Dům Petra Bezruče byl původně kulturní památkou. Olomoucký kraj požádal před dvěma lety o jeho vymazání ze seznamu a památkáři úředníkům vyhověli.

autor: tas
Spustit audio