Část zahrádkářů nesouhlasí s rušením kolonie Morava. Protipovodňová opatření jsou nesmysl, tvrdí

V Olomouci vrcholí spory mezi nájemníky zahrádkářské kolonie Morava v městské části Nové Sady a radnicí. Město plánuje kolonii zrušit kvůli protipovodňovým stavbám. Výpovědi z nájmu rozešle zřejmě v září a zároveň zahrádkářům nabídne náhradu v jiné lokalitě. Se stěhováním zatím souhlasí zhruba polovina z oslovených 80 zahrádkářů. Mnozí další zpochybňují smysl protipovodňových opatření, kvůli kterým má stávající kolonie zaniknout.

Rostislav Inderka mi ukazuje svoje pěstitelské úspěchy: „Brambory, ty mám včera čerstvě vykopané, tak se můžete podívat. Tady z tohoto plácku čtyři bedničky, což je úžasné. Rajčata…“

S rušením kolonie nesouhlasí ani jeho soused Jaroslav Inger. „Trvám na tom, že bude zahrádkářská kolonie Morava zachována, a tím pádem se nebudu stěhovat,“ říká.

Zahrádkáři zpochybňují účel protipovodňových staveb. „Tato kolonie ničemu nevadí a všichni zahrádkáři počítají s tím, že když jsou zahrádky u vody, občas ta velká voda přijde,“ tvrdí Rostislav Inderka.

Zahrady leží v korytě Moravy

Podle městského koordinátora Michala Krejčího ale 81 zahrad leží přímo v korytě řeky Moravy. „Na pravé straně je 50 metrů široká berma, terasa, která je pod úrovní břehových hran a dochází zde často k zaplavování. Už při pětileté vodě je toto území celé pod vodou o hloubce jednoho metru,“ uvádí.

Zahrádkářka Marcela Kremnicová řekne stěhování ano jen s podmínkami: „Vybudování studny, oplocení, přestěhování chatek, jiné nájemní podmínky, než nám byly zadány, a výpomoc při tom stěhování.“

Pumpa na jedné ze zahrad v kolonii Morava v Olomouci

Město nabízí zaplatit náklady na likvidaci starých zahrádek a v nové lokalitě pak vykoupit potřebných pozemků, zaplatit oplocení, brány i centrální studnu. Podle Krejčího nevylučují ani další krok. „Je otázka, jestli z toho centrálního zdroje bude rozvedena vodní síť na ty jednotlivé zahrady,“ říká městský koordinátor.

K výhradám ke špatné kvalitě půdy v nové lokalitě Andělská oponuje náměstek primátora Aleš Jakubec z TOP 09. „V lokalitě Andělská je v podstatě ta nejvyšší možná, která existuje,“ zdůrazňuje náměstek.

V případě neúspěchu se zahrádkáři chtějí obrátit na právníky, popřípadě upozornit na to, že jde o místo s chráněnými živočichy. Radnice totiž plánuje, že výpovědi z nájmu projedná už v září.  Do roku 2020, kdy by měly protipovodňové práce za zhruba čtvrt miliardy korun začít, by pak zahrádkáři měli čas se s pomocí města přestěhovat na nové místo.

autor: bam
Spustit audio

Související