Celer nesmí chybět v žádné kuchyni. Je zdravý a navíc pomáhá i při hubnutí

20. září 2023

V celeru je kolem 80 různých vitamínů a minerálů, např. vysoké množství vitamínu C. Celerové listy ho mají dokonce víc než třeba citrusy.

Celer měli rádi lidé už v antickém Řecku. Tam ho dokonce považovali za přírodní afrodisiakum.

Dnes víme, že zbavuje tělo škodlivých toxinů, odstraňuje z organismu nadbytečnou kyselinu močovou, která by se jinak usazovala v kloubech a způsobovala třeba artrózu, podporuje trávení a pomáhá při zácpě. Je dobrý i při hubnutí – má totiž velmi málo kalorií.

nať celeru k uložení

Okolo řapíků občas krouží falešný mýtus o negativních kaloriích, díky kterým čím víc jíme, tím víc hubneme. Je sice pravda, že řapíkatý celer má minimum kalorií, ale jíst jenom celer nejde, to bychom si zdraví spíš zničili.

Rozhodně uděláme dobře, když syrový celer přidáme do různých salátů, pomazánek, polévek. Doporučujeme strouhaný celer pokapat citrónovou šťávou, ať vám nezčerná.

A my si teď připravíme celerový životabudič. Jak na to? V odšťavňovači si připravte skleničku celerové šťávy, promíchejte se šťávou jablečnou (podle svojí chuti) a můžete přidat trochu chilli nebo pepře. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.