Celý den a noc oslavovali před čtvrtstoletím fanoušci olomouckého hokeje titul mistra české extraligy. V pátek odpoledne si měli možnost své vzpomínky oprášit i se svými hrdiny

13. duben 2019

Olomoucký hokejový klub si připomíná jeden z milníků své historie. Přesně před čtvrt stoletím jeho hokejisté vybojovali mistrovský titul, když jedenáctého dubna 1994 završili svou cestu play off třetím vítězstvím ve finále extraligy nad Pardubicemi. Na vítězství dva jedna se tehdy podílely hokejové osobnosti v čele s kapitánem Miroslavem Chalánkem. V pátek odpoledne na titul mnozí z mistrů zavzpomínali na setkání v Olomouci.

„To se nedá říct, zkrátka paráda. Když se to teď podařilo zas, že jsme se dostali tak daleko, tak jsme to měli vydržet,“ říká před jedním z olomouckých barů v centru města Antonín Vejmola. Oblečený je v klubovém dresu a stojí v dlouhé řadě fanoušků, kteří se chtějí zúčastnit autogramiády bývalých mistrů. Je tu s ním i jeho syn Pavel. Společně před 25 lety fandili na ochozech olomoucké Plechárny při finálovém zápasu. „To je historie a byli jsme první, kdo dostal titul Mistr České republiky,“ říká Pavel Vejmola.

Obránce Josef Řezníček titul v Olomouci vyhrál ve svých 28 letech. Zopakoval si ho ještě jednou před deseti lety s Karlovými Vary. Olomoucké vítězství ale vnímá jako nejkrásnější sportovní zážitek svého života. „Bylo to skvělé, tenkrát se to od Olomouce nečekalo. Říkalo se, že to byla taková snůška hvězdiček, které se sem jdou vyblbnout. Ale já myslím, že jsme tu měli skvělou partu i vedení, které pro ten úspěch udělalo všechno,“ vzpomíná Řezníček.

V Olomouci hráči nejen slavili, ale nenechali si ujít příležitost navštívit zimní stadion. Většina z nich byla jeho současným stavem nemile překvapená. Taky bývalý obránce Aleš Flašar. „Osobně si myslím, že Olomouc by si zasloužila nový stadion. Od doby, kdy jsme tu hráli, se tu nic nezměnilo,“ říká Flašar.

Blýská se na lepší časy. „Proběhlo pracovní jednání na téma Multifunkční hala, které dopadlo naprosto jasně, že jedeme dál. Byla podána žádost na vystavení stavebního povolení. Vznikly dvě pracovní skupiny, jeden řídící výbor, který má na za úkol připravit financování. Věřím, že na konci tohoto období bude v Olomouci druhá ledová plocha už v provozu,“ slibuje náměstek olomouckého primátora Martin Major z ODS.

autor: kra
Spustit audio