Centrální náměstí v Přerově v úterý obsadily desítky policistů. Důvodem bylo jejich cvičení zásahu proti fiktivním útočníkům

5. červen 2024 10:21

Uzavřené náměstí T. G. Masaryka v úterý dopoledne překvapilo Přerovany. Na víc než dvě hodiny ho obsadily desítky policistů včetně těžkooděnců. Nacvičovali tam společně s příslušníky složek integrovaného záchranného systému zásah proti fiktivním střelcům. Dopředu o cvičení věděla jen hrstka lidí.

Podle scénáře cvičení dva útočníci v sále Městského domu stříleli do studentů, kteří se tam účastnili koncertu. Vzápětí po nahlášení události postupně do objektu přijíždějí policisté. To, že se jedná o nácvik, se dozvídají až ve vestibulu, kde odevzdávají své zbraně a místo nich fasují atrapy.

Těžkooděnci během několika minut zajistili oba útočníky. Další policisté vyvádějí studenty a vynášejí zraněné. Na zemi ve vestibulu leží dvě figurantky, budoucí policistky. „Je to zajímavá zkušenost, zjistit to z té druhé strany, jak se ti lidé musí cítit,“ uvedla strážmistryně Rejmontová. „Je to velmi stresující situace a bylo zajímavé si to vyzkoušet,“ dodala další z figurantek, strážmistryně Jarkovská.

Policisté během cvičení centrum neprodyšně uzavřeli. Přes pásky neprojelo jediné vozidlo a neprošel žádný člověk. Do své kanceláře se tak nedostala ani paní Irena. „Vůbec, ale je to v pořádku,“ zmínila.

Pochopení má i paní Jiřina, prodavačka v lahůdkách. „No, ze začátku jsme se obávali, protože tady nějaký zákazník tvrdil, že se někde střílelo. Ale pak si jiná zákaznice přečetla, že je to cvičení, takže jsme potom byli klidnější,“ uvedla.

Příprava probíhala v utajení

Celá akce byla předem připravovaná v utajení. „Už jsme tato cvičení dělali i v předcházejících letech. Připravujeme se na to, abychom byli ve spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému schopni to zvládnout,“ říká Martin Crha, ředitel přerovské republikové policie.

Vyhodnocení cvičení bude trvat několik dní. Podle policie budou podobné akce pořádat i v dalších městech v Olomouckém kraji.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio