Centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici je hotový. Už jen zkolaudovat a zabydlet

21. prosinec 2023 08:20

V Pardubické nemocnici stavbaři dokončili výstavbu centrálního urgentního příjmu a chirurgických oborů. Osmipodlažní budova se dvěma křídly je největší investicí v historii Pardubického kraje - stojí skoro dvě miliardy korun. A má zlepšit zdravotní péči v celém regionu.

Stavební část urgentního příjmu bylo nutné dokončit před závěrem tohoto roku. Práce jdou podle zástupců nemocnice podle plánu, ve středu byla dokončena stavební část. Osmipodlažní budovu s heliportem, operačními sály, odděleními lůžkové i ambulantní péče, bistrem pro návštěvníky, atriem se zelení atd. pak čeká kolaudace.

Otevření koncem února

Průhled atriem pardubického centrálního urgentního příjmu

A pokud i zmíněná kolaudace půjde dobře, urgentní příjem by chtěli zdravotníci slavnostně otevřít ve zkušebním provozu 29. února příštího roku. Tehdy si ho budou moci prohlédnout i všichni zájemci, už teď se připravuje harmonogram prohlídek. Teprve následně se do ní začnou jednotlivá oddělení stěhovat.

Samotné stěhování bude velmi náročné, ale existuje přesný harmonogram prací, tak aby zdravotníci vše zvládli a pacienti to pocítili co nejméně. Do budovy se má přesunout například chirurgie, traumatologie, ortopedie, cévní a dětská chirurgie, kardiologie, neurochirurgie, ARO a také operační sály. Těch bude mít díky nové stavbě pardubická nemocnice o tři víc, teď jich má osm. Právě stěhování operačních sálů může podle zdravotníků například na čas omezit některé plánované operace, pacienty by to ale ohrozit nemělo. Centrální urgentní příjem by pak chtěli zdravotníci do plného provozu otevřít 1. července příštího roku.

Nový heliport na urgentním příjmu Pardubické nemocnice
Spustit audio

Související