Ceny bytů v Olomouci dosáhly svého stropu. Jejich pokles ale makléři v dohledné době neočekávají

Ceny nemovitostí v Olomouci jsou na svém maximu. Podle makléřů už nemají kam růst. V blízké budoucnosti ale pokles cen neočekávají. Důvodem je dobrá kondice české ekonomiky a vysoká cenová laťka nastavená developery.

„Chtěli bychom si s přítelkyní koupit nějaký hezký byt, třeba 2+1, ale ceny jsou vysoké, takže zatím zůstáváme v podnájmu a čekáme, jestli se situace zlepší,“ popisuje mi sklesle pan Martin.

Vyčkávací taktiku teď doporučuje i ředitel jedné z olomouckých realitních kanceláří Petr Korytar. „Pokud je člověk mladý a plánuje pořízení vlastního bydlení, tak já bych osobně počkal. Zatím jsme pořád v situaci, kdy poptávka převyšuje nabídku,“ komentuje.

Vysokou poptávku po nemovitostech by mohlo snížit říjnové zpřísnění pravidel České národní banky pro poskytování hypoték. Na cenách bytů v Olomouci se ale podle Korytara podepíše až dokončení nových bytů. „Postupně jak se ty developerské projekty budou dokončovat, tak se ten trh bude nasycovat a naopak to může vyvolat opačnou situaci, kdy za dva tři roky těch bytů bude přebytek,“ uvedl.

Bytová výstavba zažívá v Olomouci doslova boom. Developeři staví mimo jiné na Tabulovém vrchu, na Nových Sadech nebo v blízkosti centra. Ceny bytů začínají na necelých dvou milionech korun a šplhají až k desetimilionovým částkám. Zájem o bydlení v novostavbách je ale velký, potvrzuje například za projekt Šantovka Living Juraj Aláč. „V první fázi je k prodeji určeno 136 bytů, v tuto chvíli je už více než polovina prodána a další jsou zarezervovány. Hotové už jsou nějaké přípravné stavební práce a teď v červenci bylo vydáno stavební povolení. Dokončení výstavby té první fáze je naplánováno v průběhu příštího roku,“ říká Aláč.

Podle Českého statistického úřadu loni rostla bytová výstavba v celém Olomouckém kraji ve srovnání se zbytkem Česka vůbec nejrychleji.

Spustit audio