Ceny Roma Spirit 2023 znají své vítěze

16. prosinec 2023

Cenu Roma Spirit získávají organizace i jednotlivci, jejichž práce se zaměřuje na integraci romské menšiny na Slovensku. Na letošním 15. ročníku byla oceněna hudebnice Barbora Botošová, nezisková organizace Šukar Dživipen z Banské Bystrice nebo košický městský obvod Luník IX.

Slavnostní večer 15. ročníku cen Roma Spirit letos zahájil dětský pěvecký sbor z Košic Nine kere Čhave skladbou Mangas Savorenge Satipen.

Čtěte také

Děti z nechvalně proslulého sídliště Luník IX v Košicích vystoupily i při návštěvě papeže Františka a díky pozvání Evropského parlamentu se představily i v Bruselu. Tentokrát 40 dětí reprezentovalo talent a odhodlání, za které bylo jejich sídliště letos oceněna. Porota udělila Luníku IX za viditelné výsledky a výrazný posun v kvalitě života obyvatel, zlepšení kvality bydlení s funkčním osvětlením a systémem správy bez hromadění odpadků a dluhů, které postupně pomáhají přebíjet stereotypní obraz sídliště. Ocenění převzal starosta městské části Marcel Šaňa.

„Jedná se o třetí ocenění za posledních devět let. Musím říct, že první dvě ceny byly o mně, o mé práci na Luníku IX. Už u druhé ceny jsem si ale říkal, že až přijde další nominace, takže už to nepřijmu. Že je načase dát šanci druhým. Určitě bych nepřijal další ocenění, pokud by bylo spojeno s mým jménem. Ale když mi oznámili, že jsme byli nominováni v kategorii obec a město, nemohl jsem to nepřijmout. To už není jen o mém jménu, ale o tom, že za změny, které se v posledních devíti letech na Luníku IX udály,  má na svědomí více lidí."

V kategorii Neziskový sektor zvítězila organizace Šukar Dživipen za dlouhodobou a neochvějnou komunitní práci v lokalitách Šobov a Povrazník. V kategorii firma a zaměstnavatel byla soška udělena státní příspěvkové organizaci Ministerstva zdravotnictví SR – Zdravé regiony, za příkladné zaměstnávání Romů a jejich následnou podporu při dosahování kvalifikačních předpokladů a zvyšování zaměstnanosti přímo v komunitách. Paulína Slepčíková uspěla v kategorii Osobnost za svůj inspirativní příběh vědkyně a houslistka Barbora Botošová letos získala sošku Roma Spirit v kategorii Kultura za její dlouhodobý umělecký přínos a široký záběr v oblasti výchovy mládeže.

Čtěte také

„Opravdu jsem to nečekala. Svědčí o tom i fakt, že jsem se úplně nepřipravila co se týče šatů - nestihla jsem je zúžit, ale zachránil mi to tento pásek, který jsem našla při odchodu z domova... Není to stand up - nebudu vtipkovat, i když jsem na koncertech někdy rozšafnější. Dámy a pánové, děkuji mnohokrát. Myslím si, že tato kategorie byla velmi, velmi silná. Je velmi těžké konkurovat muzeu a také soutěžit s albem, které sklízí úspěch za úspěchem. Takže si myslím, že bychom tu měli stát všichni tři a všichni tři bychom si cenu zasloužili."

Podle Magdaleny Rothové, šéfky Asociace pro kulturu, vzdělávání a komunikaci a producentky Roma Spirit, to byl opět silný ročník.

„Jubilejní 15. ročník Roma Spirit opět ukázal, že kde je vůle, tam je cesta a spojil neuvěřitelné množství lidí, kteří byli ochotni si naslouchat, spolupracovat a vzájemně si pomáhat. Z tohoto pohledu tedy hodnotím Roma Spirit 2023 jako velmi úspěšný. V roce 2023 byl tento systém zachován, takže ze všech příspěvků Roma Spirit, které jsme obdrželi, bylo 21 finalistů, a ten rok jich bylo 128, takže konkurence byla opravdu vysoká."

V kategorii Média porota ocenila projekt Příběhy bez hranic – Mediální inkubátor pro rozvoj mediální gramotnosti a vzdělávání mladých mediálních tvůrců. Cenu za Čin roku si odnesla Natália Gažiová z Košic, která byla ve správný čas na správném místě a poskytla potřebnou pomoc mladíkovi na autobusové zastávce. Zvláštní cenu poroty získala in memoriam slovenská spisovatelka, dramaturgyně, scenáristka a spoluzakladatelka romského divadla Romathan Daniela Hivešová Šilanová. Akce se konala pod záštitou slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Spustit audio