Černý kořen se vrací do módy. Vařený chutná jako chřest a je ideální pro diabetiky
Černý kořen, známý také jako hadí mord španělský, je zelenina s bohatou historií, která se dnes znovu vrací do české kuchyně.
Dříve běžná součást staročeského jídelníčku byla hojně využívána Slovany i Kelty, kteří věřili, že chrání před hadím uštknutím a morem. Ačkoliv na pohled nevypadá příliš lákavě, ukrývá v sobě množství zdraví prospěšných látek.
Je bohatý na vlákninu, vitamín C a také minerály. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodný pro diabetiky. Při přípravě je třeba počítat s několika specifiky – kořen je potřeba oloupat v rukavicích, protože z něj vytéká lepkavý bílý latex. Aby po oloupání nezčernal, doporučuje se jej ihned ponořit do vody s citronem nebo octem.
Pokud ho vaříte, stačí ho předtím důkladně okartáčovat, povařit asi 15 minut a následně jde snadno oloupat. Syrový je výborný do salátů s kyselou zálivkou, vařený chutná podobně jako bílý chřest.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.