Certifikovaní průvodci pro pozůstalé poradí těm, kteří přišli o blízkého člověka

24. listopad 2014

Říká se jim lékaři lidských duší a lidem pomáhají smířit se se smrtí blízkých. Certifikát na profesi průvodce pro pozůstalé mohou lidé získat na čtyřech místech v republice. Jedním z nich je i Palackého univerzita v Olomouci.

„Pamatuji si třeba pohřeb své zemřelé sestřenice, která byla ani ne týden stará, kde jsme si prožili ten proces truchlení. A já jako dítě jsem se snažila svým mladším bratrancům a sestřenicím vysvětlit, kde asi teď bude to miminko,“ vzpomíná Zlatica Dorková, certifikovaná průvodkyně pro pozůstalé.

Pochází z vesnice, kde se pohřby a truchlení braly jako normální součást života. Celkem logicky se pak o tyto věci začala zajímat i jako zdravotní sestra.

Posléze se rozhodla využít novinky ve vzdělávací nabídce - stala se certifikovanou poradkyní pro pozůstalé. Musela absolvovat celkem 120 hodin různých kurzů, které obsahovaly jak teorii:

„Jak máme pečovat o člověka, který právě přišel o někoho, kdo zemřel. Kam má pozůstalý zajít, jak si má vyřídit dědictví, jakým způsobem si má objednat pohřeb.“

Tak i praktickou část:

„Měli jsme profesionální herečku, která hrála různé situace a my jsme si zkoušeli, jak máme komunikovat a zvládat danou situaci.“

Zlatica se na zlínské univerzitě věnuje také dalšímu vzdělávání všeobecných sester či porodních asistentek a sociálních pracovníků. „Snažím se tyto lidi připravit na situace, kdy někdo zemře ve zdravotnickém zařízení, nebo když matka ztratí dítě,“ popisuje.

V Česku funguje celkem 51 certifikovaných průvodců pro pozůstalé. Podle průkopnice tohoto povolání Naděždy Špatenkové z Palackého univerzity v Olomouci se péče o poslední věci člověka zanedbala už za minulého režimu.

Zájem věřejnosti je stále vyšší

Lidem chybí tzv. pohřební gramotnost. Pozůstalí jsou zmatení a potřebují, aby je někdo nasměroval k důstojnému rozloučení. Zájem o profesi je podle Naděždy Špaténkové stále vyšší.

„Stále více se setkávám s klienty, kteří mě vyhledávají s touto zakázkou – zemřel mi někdo blízký, nebo mám kamarádku, které umírá manžel, nevím, jak jí mám pomoci. Objevuje se to stále častěji a mám pocit, že i mezi odbornou veřejností je stále větší zájem o tato témata,“ vysvětluje.

K certifikovaným poradcům pro pozůstalé brzy přibydou i další experti na poslední věci člověka, tak zvaní průvodci umírajících. Novou kvalifikaci už schválilo ministerstvo.

autoři: bam , Anna Maňourová
Spustit audio