Češi rozhodují v rouškách o svých zástupcích v krajských zastupitelstvech a třetině Senátu

2. říjen 2020

Od pátečních 14 hodin si Češi vybírají nové krajské zastupitele a třetinu budoucích senátorů. Ve volebních místnostech platí zpřísněná hygienická opatření. Členové komisí i voliči musejí být v rouškách, nechybí dezinfekce. 

Zapisovatelka komise dezinfikuje každého z příchozích voličů. Rousky zatím členové komisi zvládají bez potíží, více nepříjemné jsou pro ne rukavice

Volební komise vyrazily do center sociálních služeb s přenosnými urnami. Jedna z nich zamířila i do centra sociálních služeb v Jeseníku. V zařízení běžně bývá volební okrsek, jenže kvůli covidu byl přestěhován na jiné místo ve městě. Zájem volit projevila jen desítka seniorů. Ředitele centra Jana Rottra tak malý zájem docela překvapil. Žije tam cca 45 penzistů, volí standardně 20-30.

Své zástupce do krajského zastupitelstva volili také tři klienti hospice na Svatém Kopečku u Olomouce. S přenosnou schránkou přišli do jedinného kamenného zařízení svého druhu v kraji členové tamní volební komise. 

Dodatečně projevila zájem o volby také stovka lidí z celého Olomouckého kraje, kterří se dostali do karantény nebo izolace kvůli koronaviru. Do všech koutů kraje dnes za nimi vyrazilo s volebními urnami sedm komisí. Cestu z Olomouce mají i do sto kilometrů vzdáleného Jeseníku, řekla dnes ČTK Hana Kamasová z olomouckého krajského úřadu. Jde o voliče, kteří se do seznamu nahlásili do čtvrtečních 20:00. Přibývají další zájemci, těm však už vyhovět po termínu nelze. Řádné volby začaly dnes ve 14:00 a skončí v sobotu ve 14:00.

autoři: aja , bam | zdroj: ČTK
Spustit audio