Česká armáda prodává nepotřebný majetek, v nabídce figurují i nemovitosti v Olomouckém kraji

27. leden 2019

Ministerstvo obrany pravidelně zveřejňuje seznam nepotřebného armádního majetku, který nabízí k prodeji. Obsahuje desítky objektů a pozemků. Taky v Olomouckém kraji. Zájem o ně ale není nijak valný.

Garáže, pozemky, sklady ale třeba i bunkry nebo tankrodrom. To všechno česká armáda na svých internetových stránkách nabízí k prodeji.  Na svého nového majitele čeká i půlhektarový pozemek v místní části Olomouce v Neředíně. Nachází se nedaleko letiště.  Popisuje Jakub Fajnor z tiskového odboru ministerstva obrany.

 „Tentokrát nabízíme k prodeji objekt bývalého skladu po sovětské armádě s dvěma pozemky, prodej se uskuteční formou veřejného výběrového řízení s podáním nabídky uchazečů. Ministerstvo obrany zatím žádného zájemce neeviduje,“ přibližuje Jakub Fajnor.  „Díky tomu, že pozemek se nenachází v územním plánu pro stavební účely, tak jeho hodnotu vidím v rovině ceny orné půdy v dané lokalitě. Nemovitost nemá valné hodnoty, jelikož se jedná o starý betonový sklad nebo bunkr, která může být spíše přítěží než výhodou,“ říká realitní makléř Petr Korytar.

Přesto armáda má v Olomouci za sebou už několik úspěšných prodejů. Třeba Sochorových kasáren, kde právě soukromý investor buduje luxusní rezidenční byty. Spokojení jsou taky v nedalekém Přerově. Tam se městu podařilo odkoupit devítipodlažní hotelový dům Strojař za 42 milionů korun. Potvrzuje tamní primátor z Hnutí ANO Petr Měřínský.

 „MY jsme ho před třemi lety kupovali z toho důvodu, aby zde nevznikla žádná nová sociální ubytovna. V té době jsme na ubytovnách měli přes devět set obyvatel, proto jsme se rozhodli, že ve městě žádnou další ubytovnu nechceme,“ vysvětluje primátor.

Hotel je ale stále prázdný. Radnice na jeho opravu nemá dostatek peněz. „My chceme, aby ve Strojaři bylo smíšené ubytování pro mladé a staré. V tuto chvíli hledáme optimální dotační možnosti, jakým způsobem to zafinancovat,“ uzavírá Měřínský.

Česká armáda prodává nepotřebný majetek už téměř tři desetiletí. Příjmy z těchto odprodejů  není, podle svého tiskového odboru, schopná vyčíslit.

autor: kra
Spustit audio