Česká armáda zintenzivnila výcvik o čtvrtinu. Lidem na Libavé to přináší značná omezení

10. březen 2017

Železnou závodu přes hlavní cestu na Olomouc zamykají vojáci na Libavé teď každý den. Lidem, kteří žijí uvnitř prostoru tak nezbývá, než jezdit mnohakilometrovými objížďkami. A zřejmě bude hůř. Armáda chce totiž výcvik na Libavé ještě zintenzivnit.

V Libavé na Olomoucku se výcvik navýšil dokonce až o 25 procent oproti předcházejícím letům. Důvodem jsou třeba aktivní zálohy. Jejich výcvik je totiž pro armádu jednou z nových priorit. Navýšení výcvikových dnů se ale nelíbí lidem z obcí, kteří na Libavé bydlí.

„Omezuje nás to. Tento prostor je uzavřen. Když jsou střelby celodenní, tak bohužel lidé celý den neprojedou,“ říká starostka Města Libavá Štěpánka Tichá u závory nedaleko Smilova.

Závora znemožňuje průjezd autům po hlavní spojnici mezi Městem Libavá a Olomoucí. Závoru vojáci zamkli o půl osmé ráno a odemykat ji budou zase až pozdě odpoledne. Poté, co jim skončí cvičné střelby.

Těch je podle starostky Tiché v posledních týdnech čím dál více a lidé tak mnohdy nemají možnost ani vrátit se z práce domů.

Rozpis střeleb na měsíc březen visí v zasklené nástěnce na budově vojenského újezdu. S igelitkou v ruce k ní přichází paní Jana. Jde zrovna nakoupit a podle rozpisu si chce naplánovat cestu k lékaři.

Přednosta Újezdního úřadu Libavá Ladislav Zakuťanský stížnosti místních chápe. Cvičících vojsk ale podle něj na Libavé ještě přibude: „A to především v nárůstu cvičení jednotek aktivních záloh krajských vojenských velitelství. Dále půjde o nárůst o osm čtrnáctidenních bloků pozemních sil, dále jsou to mezinárodní cvičení a mezinárodní soutěže.“

Armáda se místním snaží vyjít vstříc. Zrušila už proto už výcviky o víkendech. A vojáci kvůli hluku taky zmenšili nálože trhavin, které tady odpalují. O dalších ústupcích chce pplk. Zakuťanský se starosty okolních obcí znovu jednat.

autor: kra
Spustit audio