České děti dál tloustnou. Může za to nedostatek pohybu, podepisují se i rodiče

18. květen 2017

V České republice se za posledních patnáct let významně zvýšil počet dětí s nadváhou a obezitou. Potvrdila to aktuální zpráva Světové zdravotnické organizace. Tuzemský průzkum provedla olomoucká fakulta tělesné kultury. Zatímco v zemích západní Evropy se daří nárůst obezity zastavit, v Česku tyto počty stoupají. Z výzkumu navíc vyplývá, že děti z chudších poměrů trpí nadváhou nebo obezitou častěji.

„Vážím víc, než bych měla. Necítím se zdravě. Chtěla jsem s tím začít něco dělat,“ přiznává se stydlivě patnáctiletá Anička.

Se svou váhou chce něco dělat. Z jídelníčku vynechala pečivo, přidala víc například jogurtů a víc pohybu. Nejvíc ji baví tancování. To vše pod pravidelným dozorem dětského obezitologa Dalibora Pastuchy. Podle něj u českých dětí epidemie nadváhy a obezity přerostla v pandemii.

Podepisují se na ní rodiče od kojeneckého věku: „My to dítě začneme imobilizovat. Začneme ho dávat do sedaček, autosedaček, do různých přenosových skořepin, posadíme ho před televizi, pouštíme mu pohádky, abychom měli čas navařit a uklidit,“ říká Pastucha.

A potvrzují to i poslední výsledky mezinárodní studie Světové zdravotnické organizace. Zatímco v zemích na západ od našich hranic se podařilo trend dětské obezity zastavit, v České republice se podle Zdeňka Hamříka z olomoucké fakulty tělesné kultury počty dětí s nadváhou a obezitou významně zvyšují.

„U chlapců je výskyt nadváhy a obezity zhruba 2,5 krát vyšší než před 20 lety. Celkem 25 procent chlapců má nadváhu nebo obezitu v 15 letech. U dívek je to zhruba 13 procent,“ říká Hamřík.

Málo přirozeného pohybu kvůli internetu a sociálním sítím

Podle studie nadváhou trpí většinou děti z chudších poměrů. Příčiny, v tom se akademici shodují s obezitologem Daliborem Pastuchou, jsou špatné stravovací návyky a ještě o něco víc nedostatek pohybu. Ani ne toho intenzívního, v kroužcích, ale spíš přirozeného.

Děti umí dříve pracovat se smartphony a tablety, než mluvit.

Rodiče dělají dětem taxikáře, chůzi odnaučuje i internet a sociální sítě: „Často vídáme děti, které si v noci dvě nebo tři hodiny chatují s kamarády na smartphonech, sledují videa, posílají si zprávy. Potom má ten dětský mozek samozřejmě nedostatek spánku, což podporuje ukládání hormonu kortizolu, který zvyšuje riziko dětské obezity. Děti jsou navíc potom ve škole unavené a kupují si energetické nápoje a ten cyklus se uzavírá.“

Situace je podle autorů studie alarmující. Z obézních dětí vyrostou obézní dospělí, kteří budou méně ekonomicky výkonní. Se svými zdravotními riziky navíc můžou být i větší finanční zátěží pro státní rozpočet.

autor: bam
Spustit audio