České dráhy už lanovku na Ještěd provozovat nechtějí. Zájem projevilo město Liberec

26. srpen 2022 09:22

Lanová dráha na vrchol Ještědu je mimo provoz od tragické nehody v říjnu 2021, kdy po pádu jedné z kabin zahynul strojvedoucí. Kdo lanovku obnoví a kdy by se případně mohla znovu rozjet, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Ještě nedávno mluvily České dráhy o lanovce na Ještěd jako o rodinném stříbru. Do obnovy lanové dráhy je ale potřeba investovat, podle prvních odhadů, 250 až 300 milionů korun. Podle náměstka generálního ředitele Českých drah Jiřího Ješety mají jiné priority, peníze chtějí například věnovat do obnovy vlaků. „Investovat 250 nebo 300 milionů korun do obnovy takové lanové dráhy, nebo do nových vlaků pro cestující… Ta priorita, si myslím, že je logicky aktuálně u Českých drah taková, že raději nové vlaky. Naše priorita je opravdu v železniční dopravě, nikoliv v lanové,“ uvedl.

Záměr koupit pozemky i budovy lanové dráhy projevilo Statutární město Liberec. Bylo po nabídce Českých drah jediným zájemcem. Rozhodnutí schválila Rada města, bude o tom ještě jednat zastupitelstvo.

Vedení města zatím nemůže podepsat závaznou smlouvu. K případné majetkoprávní operaci je nejprve potřeba připravit podklady, včetně odhadu ceny na základě znaleckých posudků. Definitivně by tak smlouvu s Českými drahami mohlo podepsat až nové vedení města, po zářijových volbách.

Nové vedení by pak mělo vyhlásit veřejnou soutěž na provozovatele, který novou lanovku bude ochoten postavit a provozovat. Město mu bude peníze splácet, po 20 až 30 letech by přešla do majetku radnice. Mluví se o tom, že jedním z možných adeptů by mohla být slovenská společnost Tatra Mountain Resorts, která na Ještědu provozuje sportovní areál.

Lanovka se nemůže jednoduše obnovit a není ani možné jen nakoupit nové kabiny, kvůli bezpečnostním předpisům. Do nové podoby budou kromě odborníků na dopravní systémy mluvit ještě také například památkáři, protože podoba lanové dráhy i stanic by měla respektovat vzhled samotného Ještědu.

Po pádu lanovky (v říjnu 2021) se mluvilo o tom, že bude mimo provoz tři roky. Skutečný termín spuštění si zatím nikdo z lidí, kteří o obnově lanovky rozhodují, netroufá odhadnout. Ve hře je i varianta prodloužení lanovky až ke konečné tramvaje číslo 3 v Horním Hanychově, tam teprve probíhá změna územního plánu.

Náhradní autobus, který by měl lidi vozit k vrcholu Ještědu, kraj zavede až od června 2023, kdy má skončit oprava silnice přes ještědský hřeben.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související