Česko má opět problémy se smogem. Lidé by se venku měli zdržovat co nejméně

14. únor 2017

V několika regionech Česka včetně Prahy a Brna vyhlásili meteorologové smogovou situaci. Ta se podle nich může v následujících dnech zhoršovat a lidem proto doporučují zdržovat a namáhat se venku co nejméně. Města kvůli smogu omezují výrobu i prašný provoz a zvažuje se i městská doprava zadarmo.

Zhoršené rozptylové podmínky se šíří oblastí východních Čech a jižní Moravy. Ve Zlínském kraji vyhlásili stupeň regulace. „Aktuálně platí regulace na Třinecku, také ve Zlínském kraji a pro aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek,“ popisuje meteorolog Štefan Handžák. Předpověď počítá s tím, že smog zasáhne i další oblasti. Zlepšení se nedá očekávat dřív než ve čtvrtek.

Čtěte také

Meteorologové vyhlásili smogovou situaci i v Praze. Český hydrometeorologický ústav navíc nevyloučil, že v blízké době vyhlásí v hlavním městě i signál regulace, tedy že by podniky například musely omezit výrobu.

To od úterý začalo platit na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko Místecku. V Moravskoslezském kraji je už vyhlášená i smogová situace, a to od pondělí, stejně jako v Pardubickém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Ve Zlínském kraji meteorologové vyhlásili stav regulace. Dál tento stav platí i v Olomouckém kraji už od pátku a až do odvolání. Meteorologové odhadují, že například v Pardubickém kraji by smogová situace mohla trvat nejspíš do pátku.

V Brně budou v úterý kvůli smogu rádní rozhodovat o případném zavedení MHD zdarma. V místech, kde je vyhlášená regulace, musí omezit výrobu prašné provozy a lidem se nedoporučuje být zbytečně dlouho venku a moc se fyzicky namáhat. To se týká hlavně dětí a lidí, kteří mají problémy se srdcem nebo dýcháním. Řidiči by měli omezit jízdu auty a přednostně používat veřejnou dopravu.

autoři: dkf , mkk
Spustit audio