Česko podle meteorologů zažívá nejteplejší únor za posledních sto let. Radost z toho nemají provozovatelé skiareálů

23. únor 2024 11:01

Mnozí provozovatelé ski center v Jeseníkách omezují kvůli teplému počasí svůj provoz. Sjezdovky jsou momentálně prázdné například na Ramzové a ve skiareálu Kraličák. Do hor přitom míří řada rodin na jarní prázdniny.  

„Počasí, to je katastrofa. Nazval bych to zimním létem,“ kroutí hlavou Rostislav Procházka, který lanovku v areálu v Branné na Šumpersku zatím nezastavil. Sníh na svazích ale podle něj už nevydrží dlouho. „Ani výhledově to nevypadá na žádné ochlazení. Myslím si, že ještě týden lyžovat budeme, uvidíme,“ dodává.

Na Dolní Moravě mají technického sněhu zatím dostatek. V provozu jsou všechny sjezdovky. Náročnější je jen jejich údržba, zrušili proto noční lyžování. „I přes přetrvávající oblevou se nám stále daří držet ty podmínky na sjezdovkách ve velmi dobrém stavu. Je to převážně technický sníh, kterého tam aktuálně máme 20 až 70 centimetrů. Každopádně teplé počasí nám dává zabrat,“ uvádí mluvčí resortu Šárka Braunerová.

Počasí, to je katastrofa. Nazval bych to zimním létem.
Rostislav Procházka, provozovatel areálu v Branné na Šumpersku

Kdo si chce kvalitně zalyžovat, musí si ráno přivstat. „Lidí je hodně, sjezdovka začíná být rozbitá. Když je teplo, nedá se ani zasněžovat. Už to není ani tak na radost, jako spíš na sílu,“ smutní v čase krátce před polednem Matěj, který u lanovky na Bukové hoře v Červené Vodě vyzouvá lyžáky.

Záchranář horské služby Luděk Abrahám nabádá k opatrnosti v náročném terénu, a to nejen začátečníky. „Po ráno je to po rolbování často umrzlé a tvrdé, sjezdovky jsou tedy rychlejší a nebezpečnější. Po 11. hodině se potom oteplí, sníš je hutný, těžký a lepí se na nohy,“ popisuje Abrahám.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio