Česko prožívá zahrádkářský boom. O zahradničení mají zájem stále mladší lidé a rodiny s dětmi

11. březen 2021

Protikoronavirová opatření lidem znemožnila trávit volný čas mimo domov, a tak mnozí znovuobjevili svoje zahrady. Staly se pro ně bezpečným místem bez cizích lidí. Vidět je to i na tržbách zahradnictví.

Ze zahrádek se teď ozývají zvuky plotořezů, okopávají se záhony, začíná sázení rostlinek do skleníků a pařeníků. Rušno má ve svém malém zahradnictví i Anna Doláková. Zahradnický boom podle ní začala už loni. Sortiment je jasný. „Venkovní kytičky, narcisy, tulipány, primule a potom tedy přísada salátů, kedlubny, květáku,“ uvedla paní Doláková a ke zboží často prodá i radu. Mezi kupujícími je totiž stále víc mladých lidí. „Kouzlu zahrad už propadají i ty mladší ročníky. Často si přijdou pro radu, jak mají co zasadit a v jakou dobu,“ dodává prodavačka.

Sazenice květin (ilustrační obrázek)

Paní Radka v řadě mezi kupujícími obhlíží výběr sazeniček. „Nakupuji si před velikonocemi dekorace, ale i přísadu do pařeníku. Vyseju ředkvičky, salát a takové drobnosti,“ říká paní Radka. I ona teď lyže, kolo a výlety se známými vyměnila za zahradničení. „Kdo má zahradu, tak se vrací ke kořenům, že se každý snaží si něco napěstovat,“ dodala Radka.

Přísady salátu

Že je velký hlad po volných pozemcích potvrzuje i mluvčí Českého zahrádkářského svazu Marta Pawlicová. „Je neskutečné, jaký je obrovský zájem. Každou chvíli mi zvoní telefon a lidé se ptají, jestli nemáme volnou zahrádku. Zájem už nemají ani tak důchodci, možná se na zahrádky bojí chodit, ale hlavně mladí lidé, protože nevědí co s dětmi,“ popsala Pawlicová.

Problém ale podle Marty Pawlicové teď mají lidé, kteří si zahrádku pořídili dál od bydliště. Podle aktuálních vládních opatření totiž nemůžou volný čas trávit mimo katastr své obce.

autor: bam
Spustit audio