Česko země neznámá

2. září 2014

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 3. 10. 2010 si povíme příběh Nikla - ducha Českého lesa

Bělá nad Radbuzou - Český les je turisty jen pozvolna objevovanou destinací. Teprve před dvěma desítkami let zmizely ostnaté dráty a odhalily rozvrácené a zpustošené Sudety. Místní se nyní snaží navázat na zpřetrhané tradice. Tohoto úsilí si všímá další díl z cyklu „Česko - země neznámá", který vysílá Český rozhlas v neděli 3. října. Pořad má název „Příběh Nikla - ducha Českého lesa".

Město Bělá nad Radbuzou leží v centru pohoří Český les. Před druhou světovou válkou jej obývali převážně Němci, zbývajících necelých devět desítek Čechů bylo přinuceno na počátku války odejít. Po válce museli odejít i Němci. A přišli noví lidé. „Tady bylo několik období, ve kterých přicházeli do pohraničí noví obyvatelé. Nejprve po válce. Pak v 60. letech armáda a pak ti, kteří přišli pracovat do kovoprůmyslového podniku," říká vedoucí knihovny v Bělé Marcela Bartoníčková.

V polovině 90. let vyšla zdánlivě nenápadná, ale lokálně důležitá publikace „O zlém Volfu Dobrohostovi a jiné pověsti z kraje od starého Herštejna po Přimdu". Její autorka Marie Špačková využila německých a českých písemných pramenů.

S bájnými postavami se nejprve seznámily děti v bělské škole. A potom napadlo i dospělé, že by se daly využít k posílení vazeb k regionu. V tomto ohledu se patriotům z Bělé nejvíce zamlouvala postava Nippela, česky Nikla. Vládce a ochránce Českého lesa. „Říká se mu duch dvou tváří. Dobrým lidem pomáhal a zlé trestal," vypráví Bartoníčková. Z textů je patrné, že Nikl neměl žádné slitování s pytláky. Naopak neváhal pomoci chudým lidem, kteří čekali až v přístavu v Hamburku na loď do Ameriky. Obdaroval je a umožnil jim návrat do milovaného kraje.

Současní čeští obyvatelé Bělé nad Radbuzou se rozhodli vzkřísit ochránce Českého lesa, kterého ctili jejich němečtí předchůdci. A od července roku 2007 pořádají „Slavnosti Nikla". Jejich hlavní součástí je původní hra, kterou od té doby každý rok napíše Marie Špačková. V hlavní roli je pochopitelně Nikl. V dalších obyvatelé Bělé. „Snažíme se o to, aby tu lidé byli rádi a vytvořili si nové tradice," zdůvodňuje Bartoníčková.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.