ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ -PARDUBICE

23. září 2010

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 22.ČERVENCE se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z Pardubic.Výprava za tajemstvím Ďáblovy bible

Na počátku 13.století bylo v Čechách vytvořeno pozoruhodné literární dílo známé jako "Ďáblova bible". Neznámý tvůrce napsal a barevnými iluminacemi vybavil obří knihu s dřevěnými deskami, potaženou bělavou kůží s kovovým zdobením. Grafologové s historiky se shodují v tom, že se jedná o dílo vytvořené jednou rukou, jedním autorem. Pro svou anonymitu bývá proto nazýván "Velkým písařem". Těžko však uvěřit, že práci takového rozsahu mohl zvládnout jeden člověk v krátkém časovém úseku ... ledaže by mu v tom pomáhal ďábel!

Navštívil jsem proto místo jeho vzniku, Podlažice nedaleko Chrasti a barokní kostel Sv. Markéty, který stojí na místě dávno zaniklého kláštera. Kodex Gigas - lidově Ďáblova bible, je největší rukopisnou knihou světa. Byl pravděpodobně napsán právě v Podlažickém klášteře. Na konci třicetileté války se švédské armádě podařil nečekaný přepad Prahy, při němž ukořistili poklady veliké hodnoty a mezi nimi byl i Kodex Gigas. A tak je rukopis je od té doby uložen v Královské knihovně ve Stockholmu.

Logo


"Legenda o sepsání Ďáblovy bible praví, že v klášteře žil mnich, který zhřešil. Aby se vyhnul přísnému trestu, tedy zazdění, oznámil, že napíše za jedinou noc největší knihu, obsahující všechny vědomosti světa. Dostal veškerý potřebný materiál a pustil se do díla. O půlnoci mu bylo jasné, že úkol nemůže zvládnout, a zaprodal svoji duši. Ten za něj celé veledílo sepsal, biblické pasáže ovšem s velkým sebezapřením, odporem a nechutí. Mnich pouze z vděčnosti přidal jeho obrázek" vypráví ředitel Chrasteckého muzea Jan Schütz..

Logo


V roce 2003 proběhl na místě bývalého kláštera, kde byl Kodex Gigas sepsán, rozsáhlý výzkum pod vedením PhDr. Jana Frolíka z Archeologického ústavu Praha. "Kostel byl hojně využíván k pohřbívání. V hlavní lodi byly objeveny hrobové jámy s druhotně přemístěnými kostmi. Další skupina hrobů byla nalezena severně kostela. S jedinou výjimkou byly zkoumány pouze dětské hroby, které je možno datovat do 14. a počátku 15. století. Starší úroveň hrobů se nacházela hlouběji, již pod niveletou potřebnou pro kanál odvětrání. Celkově bylo zjištěno asi 60 hrobů. Zajímavou skupinu představují hroby v rajské zahradě. Jeden z nich obsahoval dvě bronzové záušnice. U něho nelze vyloučit, že pochází z doby před založením kláštera.", popisuje průzkum archeolog Frolík.

Logo


"Na podzim letošního roku se po velkém diplomatickém úsilí vrátí Kodex Gigas na tři měsíce do Národní knihovny, kde bude vystaven od 19. září. Všechny listy budou nafoceny a rozvěšeny, tak aby návštěvníci viděli barevnou pestrost a styl písma celé knihy," říká starosta Chrasti Tomáš Vagenknecht, který má radost, že se potom obrazová část výstavy přemístí do Městského muzea v Chrasti.

Logo
autor: FIN
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.