ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ - PARDUBICE

23. září 2010

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 3.ÚNORA se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z Pardubic . Příběh záchrany velinského dřevěného kostela sv. Mikuláše

Veliny - obec se čtyřmi stovkami obyvatel najdete ve Východních Čechách nedaleko Holic poměrně snadno. Leží na silnici mezi Holicemi a Borohrádkem. První písemné zmínky o obci se týkají právě velinského kostela. Pocházejí z let 1350 a 1351 a jsou uvedeny na listinách, které jsou dnes uloženy ve vatikánském archivu. Předchůdce dnešního velinského kostela měl pravděpodobně stejné zasvěcení, o jeho podobě však nic bližšího nevíme. Současná stavba vznikla roku 1752 a je nádhernou ukázkou lidového barokního stavitelství. Její trámy byly sroubeny tzv. copovým stylem, což znamená, že do sebe zapadají způsobem připomínajícím cop. Jednolodní kostel má šindelovou střechu s malou věžičkou, trojboce uzavřený presbytář a na západní straně předsíňku. První zvláštnost na vás čeká hned při vstupu - na rozdíl od většiny chrámů, vybavených výraznou stropní klenbou, kryje vnitřní prostor tohoto kostela zcela rovný strop. Vybavení interiéru je novorenesanční a pochází z počátku 20. století. Původní jsou jen kostelní lavice. Za pozornost stojí i kruchta podepřená krásně vyřezávanými sloupy, jako i mechanické varhany, které ve 2. polovině 19. století zhotovil mistr Josef Jiruška. Kostel byl ve 20. století několikrát opravován. Rekonstrukce na počátku století přinesla omítnutí stěn a nahrazení kamenné zdi kolem areálu pilíři z cihel. Další úpravy roku 1929 naštěstí proběhly pod dohledem památkářů - omítka byla ze stěn odstraněna a plot kolem kostela nahradila roubená "hradba" se šindelovou stříškou. Později ještě vznikla předsíňka navazující na původní vchod do kostela.

Součástí areálu jsou ale ještě další zajímavé stavby. Mohutná dřevěná zvonice stojící na kamenné podezdívce s osmiúhelníkovým půdorysem je stejně stará jako kostel, i když její základní trámová vazba možná pochází již z 2. poloviny 17. století. Až do 1. světové války byly ve zvonici zavěšeny čtyři zvony, dva však byly rekvírovány. Dnes tu můžete spatřit největší z původní čtveřice, který váží asi 15 centů. Je dílem Eliáše Stodoly z Hradce Králové z roku 1588 a pyšní se unikátním prvenstvím, zdobí ho totiž nejstarší zvonový nápis psaný česky. Společnost mu dělá malý dvoucentový zvon, tzv. poledník nebo také umíráček, který roku 1648 zhotovil zvonař Petr z Vysokého Mýta.

Kostel a zvonici doplňuje ještě přízemní márnice s valbovou střechou a i ta se může pochlubit něčím ojedinělým. Zde je totiž uložena tzv. "josefínská" rakev dochovaná z osmdesátých let 18. století. Sloužila zejména při pohřbívání obětí epidemií a jejím účelem bylo ušetřit dřevo - s její pomocí byli zemřelí spouštění do hrobu otevíracím dnem. Silný odpor obyvatel proti tomuto způsobu pohřbívání však zapříčinil, že se užívala jen krátce.

Velinský kostel s márnicí a zvonicí je chráněný jako kulturní památka a od loňského roku je v majetku obce, která se snaží o jeho záchranu. Protože má kostel vynikající akustiku, stává se vyhledávaným místem pro koncerty vážné hudby.

autor: FIN
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.